За лекаря по инфекциозни болести от болницата в Канбера д-р

...
За лекаря по инфекциозни болести от болницата в Канбера д-р
Коментари Харесай

Болки, диария, треска: Откриха жив паразитен червей в мозъка на жена

За лекаря по инфекциозни заболявания от болничното заведение в Канбера доктор Санджая Сенанаяке денят в отделението е напълно елементарен, до момента в който сътрудник неврохирург не му се обажда и споделя: " О, Боже мой, няма да повярваш какво открих в мозъка на една дама - то е живо и извиващо се. "

Неврохирургът доктор Хари Прия Банди извадила от пациентката си 8-сантиметров паразитен кръговиден червей , което я предиздвикало да се обади на Сенанаяке и други сътрудници от болничното заведение за съвет какво да прави по-нататък.

‘Oh my god’: live worm found in Australian woman’s brain in world-first discovery
— Altay Ergun (@AltayErgun)
Пациентката, 64-годишна жена от югоизточната част на Нов Южен Уелс, постъпва за първи път в локалната болница в края на януари 2021 година, откакто три седмици страда от болки в корема и диария, последвани от непрекъсната суха кашлица, тресчица и нощно изпотяване, оповестява „ Гардиън “.

До 2022 година признаците ѝ включват неприятна памет и меланхолия, което постанова ориентиране към болница в Канбера. Ядрено-магнитният резонанс на мозъка ѝ разкрива аномалии, които постановат интервенция.

" Неврохирургът сигурно не е очаквал, че ще откри червей ", твърди Сенанаяке. " Неврохирурзите постоянно се занимават с инфекции в мозъка, само че това беше находка, която се случва един път в кариерата. Никой не е очаквал да откри това ", сподели още лекарят.

Изненадващото изобретение предиздвикало екипа в болничното заведение бързо да се събере, с цел да открие какъв тип е кръглият червей и да вземе решение за по-нататъшното лекуване, от което може да се нуждае пациентът.

" Просто се заровихме в учебниците, търсейки всички разнообразни типове кръгли червеи, които могат да причинят неврологична инвазия и заболяване ", сподели докторът по инфекциозни заболявания. Разследването им се оказало безуспешно и те потърсили помощ от външни специалисти.

" Канбера е малко място, тъй че изпратихме червея, който беше към момента жив, напряко в лабораторията на академик от Организацията за научни и механически проучвания на Британската общественост (CSIRO), който има огромен опит с паразитите.

Експертите от CSIRO, определили паразита като  Ophidascaris robertsi.

Това е кръговиден червей, който нормално се среща при питоните. Пациентката от болничното заведение в Канбера е първият  случай в света, при който е открит сходен паразит.

Жената живее наоколо до езеро, населявано от килимни питони. Въпреки че не е имала директен контакт със змиите, тя постоянно е събирала локални треви от покрайнините на езерото, с цел да ги употребява до момента в който готви.

Лекарите и учените, занимаващи се със случая, допускат, че питонът може да е изхвърлил паразита посредством изпражненията си в тревата. Те считат, че пациентката евентуално се е заразила с паразита при допиране на тревата и преместване на яйцата върху храната или кухненските принадлежности, или след консумация на зеленината.

Australian doctors find live worm in woman's brain via
— Fergal Bowers (@FergalBowers)
Сенанаяке, който е и специалист по инфекциозни заболявания в Австралийския народен университет, съобщи, че пациентката би трябвало да бъде лекувана и от други ларви, които може да са навлезли в други елементи на тялото ѝ, да вземем за пример в черния дроб. Но поради обстоятелството, че никой пациент до момента не е бил лекуван от паразита, са били взети ограничения. Някои медикаменти да вземем за пример биха могли да провокират инфектиране, защото ларвите умират. Възпалението може да бъде нездравословно за органи като мозъка, тъй че е трябвало да се ползват и медикаменти, които да противодействат на рисковите странични резултати.

" Тази бедна жена беше толкоз смела и прелестна ", сподели лекарят " Не искаш да си първият пациент в света с кръговиден червей, открит при питоните, и ние в действителност смъкваме шапка пред нея. Тя беше прелестна. "

Пациентката се възвръща добре и към момента е под постоянно наблюдаване , а откривателите изследват дали съществуващо преди този момент заболяване, което е довело до намаление на имунитета ѝ, може да е станало причина за появяването на ларвите.

Според Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати три четвърти от новите или зараждащите инфекциозни болести при хората идват от животни.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР