За живота на монашеското братство днес, за мисията на новите

...
За живота на монашеското братство днес, за мисията на новите
Коментари Харесай

Българските мъже - харизани на Атон:  Усещането не може да се опише, трябва да се преживее

За живота на монашеското приятелство през днешния ден, за задачата на новите българи и за опазването на светата ни обител на Атон, e новият документален филм „ Харизани “.

Слави Славов, който е дружно в тази задача с доста мъже от Пловдив, София и Бургас, и еедин от очевидците по основаване на кино лентата, споделя, че да дариш от персоналното си време и труд за вярата, е чувство, което не може да се опише – би трябвало да се преживее.

„ Светѝ Гео̀рги Зогра̀ф “, прочут като Зогра̀фски манастѝр, е българският православен манастир – един от най-големите в монашеската републикаСвета горанаполуостровАтон. Основан е преди 1105 години от трима братя - благородници, родом от Охрид ивбиблиотеката сисъхранява ръкопис на„ История славянобългарска “.

Историята на манастира минава през всички тествания - от времето на Византийската империя до през днешния ден, когато още веднъж е желано място за поклоннициихаризани.Мнозина имат вяра, че монасите на Атон с молитвите си ежедневно поддържат салдото в света сред положителното и злото.В дните на най-голямото си великолепие на Атон е имало 150 манастира. А манастирите с преобладаващо българско наличие са били 6 - съгласно други източници - осем.През 1988 година ЮНЕСКО афишира Атон за монумент на международното културно завещание.

От 400 монаси в предишното в този момент в Зографския са останали едвам 40.В остарели времена някои обитаеми места в България са изпращали свои поданици да работят там. Хората са вярвали, че физическата работа води до отмалялост, само че и до духовно прояснение и подсилване на вярата.

За пътя на харизаните и по какъв начин всеки мъж може да стане харизанин през днешния ден – може да чуете от специфичното присъединяване на Слави Славов в програмата на Дарик Пловдив.

А по какъв начин монасите на Атон " виждат " оттова всичко, което се случва през днешния ден по света и какво е делото на мъже от цяла България, коитодаряваттруда и времето си вЗографския манастир " Свети Георги " на Атон - гледайте филма„ Харизани “, на 5 февруари в Пловдив, от 18,30 ч. в кино Екоплекс.

Темата в ефира на Дарик радио ще продължим и на 9 февруари, когато ще чуем още един роман от първо лице в предаването " Познай себе си " - персонално от гост-водещия Борислав Враджалиев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР