За жалост сме изключително близо до риска да загубим Източнобалканската

...
За жалост сме изключително близо до риска да загубим Източнобалканската
Коментари Харесай

Риск: Източнобалканската свиня може да изчезне заради африканската чума

За жал сме извънредно покрай риска да загубим Източнобалканската свиня, сподели пред БНР ръководителят на Асоциацията за отглеждане на Източнобалканска свиня Радостина Донева.
“По данни на Асоциацията разплодните животни, с които разполагаме все още, са 580, като включително се включват свине-майки, женски разплодни животни на по-малка възраст. Такива, които да подменят свинете-майки вероятно. И мъжки разплодни животни не са включени бозайниците и свинете за угояване “, сподели Донева.
“Преди една година животните, които се водеха при нас, бяха двойно повече. Имахме 17 следени стада. В момента те са единствено седем. Изгубили сме две трети от популацията в област Варна. Там към този момент само устоява стадото на селскостопанска академия. В област Шумен сме съвсем безусловно занулени, останали са 10-ина свине-майки, следени. Това, на което се надяваме, е да спасим някакви животни в област Варна, с цел да могат те вероятно да произведат дребни животни, които да се репопулират във към този момент занулените свиневъдни обекти “, сподели още тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР