За издигане на независим кандидат за общински съветник, кмет на

...
За издигане на независим кандидат за общински съветник, кмет на
Коментари Харесай

ЦИК с решения за кандидатите за предстоящия вот

За издигане на самостоятелен претендент за общински консултант, кмет на община, на регион или на кметство се образува предприемчив комитет в състав от трима до седем гласоподаватели с непрекъснат адрес или адрес на престояване за жители на друга държава–членка на Европейския съюз в обитаемо място на територията на изборния регион шест месеца преди датата на производство на изборите, т.е. 28-и април 2023-а година. Това реши Централната изборна комисия по отношение на регистрацията на инициативните комитети за присъединяване в локалните избори на 29-и октомври. ЦИК одобри и решение по отношение на регистрацията на претендентите за идния избор.

Инициативните комитети се записват в съответната Общинска изборна комисия. Не по-късно от 40 дни преди деня на вота или 18-и септември, комитетът показва в ОИК заявление за регистрация. Инициативен комитет може да изиска да бъде заличена регистрацията му за присъединяване в съответния тип избор не по-късно от 32 дни преди изборния ден, т.е. 26-и септември.

Коалициите вземат участие в изборите с обща кандидатска листа във всеки обособен едномандатен и многомандатен избирателен регион. Кандидат за кмет от партия или коалиция може да бъде и претендент за общински консултант единствено от същата партия или коалиция. В случай че бъде определен за кмет, той отпада от листата за съветници. Когато някой от претендентите в записана кандидатска листа на партия, коалиция или локална коалиция се откаже, групировката може да предложи за вписване различен претендент не по-късно от 30 дни преди изборния ден или 28-и септември. Листата не се преподрежда, когато претендент се откаже след тази дата. В този случай мястото на отказалия се остава незаето.

От деня на регистрацията до оповестяване на резултатите от изборите записаните претенденти не може да бъдат арестувани или привличани като обвинени, с изключение на за осъществено закононарушение от общ темперамент и с позволение на Централната изборна комисия въз основа на стимулирано искане от основния прокурор.

Действащ кмет или краткотрайно изпълняващ длъжността кмет, който е претендент за кмет на община, регион или кметство или за общински консултант, наложително употребява по собствен избор неплатен длъжностен отпуск или заплатен годишен отпуск от деня, идващ деня на решението за регистрация, до оповестяване на резултатите от изборите.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР