За историята на Тракия 1913 година е година на величие

...
За историята на Тракия 1913 година е година на величие
Коментари Харесай

Фандъкова: 1913 година е година на величие и трагедия

" За историята на Тракия 1913 година е година на великолепие и покруса. Величие, тъй като тракийските българи са показали същински подвиг, с цел да отстоят себе си като българи. Трагедия, защото са претърпели освен стопански опустошение, само че и са били прогонени от своите земи. "

Това съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на тържественото поклонение пред Паметника на Одринската епопея в София по отношение на отбелязването на 105 години от Одринската епопея.

" Повече от 6 века живеещите три огромни националности - българи, гърци и турци, по поречието на реките Места, Арда, Марица, Тунджа, чак до Резовска в Странджа на Черно море, са водили непрекъснати войни за своето избавление ", съобщи Фандъкова. Според нея на 26 март е завладяна непревземаемата дотогава одринска цитадела. " Завършва една от блестящите интервенции на Българската войска през Балканската война ", уточни градоначалникът.

Годишнината, която се отбелязва през днешния ден, е мотив обаче да се напомни на настоящето и идващите генерации историческата истина за погрома на Тракия през 1913 година, по думите ѝ.

На церемонията участваха президентът Румен Радев, вицепремиерът Валери Симеонов, водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, ръководителят на Съюза на тракийските сдружения Красимир Премянов и други. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР