За инфлацията и доходите на българските граждани, за дерогацията на

...
За инфлацията и доходите на българските граждани, за дерогацията на
Коментари Харесай

Христо Проданов пред Tribune: „Лукойл“ е един от най-големите работодатели у нас, има опасност да го затворим

За инфлацията и приходите на българските жители, за дерогацията на Европейски Съюз за България във връзка с вноса на съветски нефт, за алените линии с Политическа партия и за новото ляво обединяване Tribune.bg беседва с народния представител от Българска социалистическа партия Христо Проданов.

Г-н Проданов, Tribune.bg стана очевидец по какъв начин през днешния ден водачът на Политическа партия Кирил Петков се спря пред стаята на Българска социалистическа партия, огледа кой е вътре и се ръкува с Ваш сътрудник, пробват ли се от партията да излязат от изолираност в този смисъл, не са ли малко истерични последните дни представителите на " Промяната "?

Истината е следната - ние и в предишното Народно заседание вкарахме такова изменение в Изборния кодекс/ИК/, което да даде опция да се употребява и хартиената бюлетина, тогава Политическа партия нямаха нищо срещу, а предлагането не мина поради неявяване от зала на господин Крум Зарков. Ние не можем да си разбираем тяхното държание, че това може да бъде алена линия в връзките ни. Другото, което е доста значимо, да се осъзнае от сътрудниците, че ИК не е политика. То е норма, която дефинира, по какъв начин българските жители ще изразят политическите си желания на избори. Докато тематики като оръжията за Украйна, закупуване на самолети са към този момент вид политика. Тези болшинства, в които се опитваха да ни набутат от Политическа партия с ГЕРБ и Движение за права и свободи, в действителност те по политически въпроси влизаха с тях в плаващи болшинства.

Обявихте, че сте внесли 12 законопроекта за приходите на българските жители, ще получите ли поддръжка, в случай че паднат тези червени линии от страна на някогашните ви сътрудници в ръководството?

Тези оферти са потребни не за Българска социалистическа партия, а за българските жители. Две от нещата даже минаха на обществена комисия -  за 300 лева еднократна помощ за учениците, както и минимална заплата от 850лв. Не е разумно при тази инфлация и нарастване на цените със същите приходи да посрещнем повишаването - кашкавалът, да вземем за пример, към януари 2022г. е коствал 15 лева, а година по-късно е 30лв. Вижте, по отношение на нашите претенции, те не костват доста на бюджета. Тези претенции бяха подкрепени в Социалната парламентарна комисия от всички партии, за което им благодарим. Така че, това, което предлагаме е в полза на българските жители и изключително на тези от тях, които са най-уязвими и са в извънредно затруднено състояние. Опитваме се да им помогнем.

Във връзка с инфлацията, която ви безпокои, ваши сътрудници желаят привикване на Консултативен съвет за национална сигурност поради опита на някои партии да дописват дадената ни дерогация от Европейски Съюз за съветския нефт, а точно да се вкара възбрана за износа на петролни артикули, макар че те по пояснение на Брюксел са български?

Нашата позиция е, че Лукойл е един от най-големите работодатели у нас. Надяваме се да стане и подобен поданик. Ситуацията е следната - към от 60% от производството на рафинерията се базира на тъкмо тези смазочни материали и греси, т.е. в случай че тази част от бизнеса им бъде затворена, те няма да имат никакво съображение да работят в България. Това значи, че има огромна заплаха да затворим това дружество, което храни целия Бургаски район. В исторически проект последните 30 години ние под диктата на нашите евроатлантически сътрудници непрекъснато се подлъгваме и вземаме глупави решения, които лишават страната от предприятия с висока добавена стойност. Това, което сега се случва, в случай че се реализира, ще е същото закононарушение против ползите на българската страна.

Ако затворим Лукойл дизелът ще нарастне двойно, споделят специалисти, което значи още по-висока инфлация?

Безспорно ще има нарастване на дизел, бензин, керосин и така нататък, само че най-важното тук е, че затваряме едно стуктуроопределящо дружество, което е най-голямата заплаха и би било най-голямото закононарушение в тази ситуация. Тава са нашите причини да сме срещу това нещо. 

Да не си дописваме ние дерогацията, дадена ни от Европейски Съюз!

Естествено, по този начин е. Хората от региона на Бургас да има къде да работят, тъй като това са над 3000 заети, това са над 3000 фамилии. 

<
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР