За или против таксите за радио и телевизия? Този спор

...
За или против таксите за радио и телевизия? Този спор
Коментари Харесай

Австрийците очакват от обществените медии повече забавление

" За " или " срещу " таксите за радио и телевизия? Този спор не е патент единствено на Швейцария, която неотдавна организира референдум по тематиката. Обществената медия в Австрия ORF се финансира от една страна с такси, събирани от всички жители на страната (които в обособените провинции варират и са в размер на към 300 евро годишно), а от друга - от рекламни доходи. През последните седмици набира скорост полемиката дали таксите да бъдат анулирани. 

Темата от дълго време е водеща за към този момент някогашната опозиционна Партия на свободата. Днес тя е част от ръководещата коалиция и естествено бе подхваната още веднъж. Председателят на партията, Хайнц-Кристиян Щрахе, който е и вицеканцлер в кабинета, неотдавна възобнови акцията си за анулация на таксите, обрисува подтекста на разногласията австрийският професор по медийни връзки в университета във Виена Роланд Буркарт в изявление за предаването " Събота 150 ".

Хайнц-Кристиян Щрахе от крайнодясната Партия на свободата упорства финансирането на обществената ORF да се случва през бюджета.  " Ние сме „ за “ публичните медии. Искаме публичните медии да са добре финансирани. Но желаеме също по този начин, публичните медии да съблюдават правилото на обективността и самостоятелната публицистика и да не позволяват преднамереност в отразяването на политическия живот ", акцентира Щрахе.

" Имаме безапелационното изказване на държавното управление, че задачата не е цялостната анулация на таксите. И все пак - министрите в кабинета от партията на канцлера, Народната партия, са най-вече младежи и не си дават сметка какво би означавала анулацията на таксите за радио и телевизия ", добавя проф. Буркарт, който е оптимист, таксите ще бъдат непокътнати, само че при всички положения следва сериозна полемика по въпроса. По думите му, част от тази полемика е да вземем за пример дали големият списък на публичната медия още от годините преди появяването на частните медии, би трябвало да им бъде възложен за прилагане като национално благосъстояние.

Без таксите публичните медии биха били доста отслабени, безапелационен е проф. Роланд Буркарт:

" Таксите съставляват съвсем половината от финансирането им. Приходите от реклама не са константа, в противен случай, те спадат с всяка минала година. Всеки трус в рекламния бизнес неизбежно се отразява и на финансирането на публичните медии. "

" Като цяло не бих споделил, че в Австрия има някакъв необикновен интерес към медийния живот. Дискусията, за която приказваме с вас, за доста хора просто не е забавна и те не я наблюдават. Но въпреки това, най-общо казано, австрийците не са удовлетворени от ORF. Причината е доста прозаична - съгласно тях публичната медия не предлага задоволително занимания ", акцентира още австрийският професор:

" Нивото на публичната медия е прекомерно високо, за някои даже елитарно. За това сега ми е доста мъчно да предвидя какъв резултат би имал възможен референдум за това дали да се анулират таксите за радио и телевизия. "

Неотдавна извършено проучване на Европейския съюз за радио и телевизия EBU показlа, че доверието в публичните медии се завръща. Запитан дали това важи и за Австрия, проф. Буркарт разяснява, че данните са релевантни за Австрия и прави усещане, че в сериозни обстановки броят на радиослушателите и на феновете на ORF доста се усилва.

Цялото изявление може да наблюдавате в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР