За голяма част от световната икономика 2023 г. ще бъде

...
За голяма част от световната икономика 2023 г. ще бъде
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева прогнозира по-тежка година за световната икономика

За огромна част от международната стопанска система 2023 година ще бъде тежка, защото главните мотори на международния напредък претърпяват намаляване на активността, съобщи ръководителката на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, представена от медиите.

Новата година ще бъде " по-тежка от тази, която оставяме зад тила си ", сподели Георгиева в неделното новинарско предаване на телевизия Си Би Ес " Фейс дъ нейшън " (Face the Nation).

" Защо? Защото трите огромни стопански системи - Съединени американски щати, Европейският съюз и Китай, се забавят по едно и също време ", посочи тя.

" За първи път от 40 години през 2022 година растежът на Китай ще бъде на равнището на международния напредък или под него ", сподели още Георгиева.

Ръководителката на МВФ предвижда, че смекчаването на антиковидните ограничавания в Китай ще докара до разпространяване на ковид, което неизбежно ще се отрази на китайската стопанска система.

" Следващите няколко месеца ще бъдат сложни за Китай, въздействието върху китайския напредък ще бъде отрицателно, въздействието върху района ще бъде отрицателно, отрицателно ще бъде и въздействието върху международния напредък ", акцентира Кристалина Георгиева.

Георгиева сподели също, че стопанската система на Съединени американски щати наподобява устойчива и че е допустимо тя да избегне свиването, което се обрисува да засегне една трета от стопанските системи по света.

" Съединени американски щати са най-устойчиви и може би ще избегнат рецесията. Виждаме, че техният пазар на труда продължава да е в много положително положение ", съобщи Георгиева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР