За големите инфраструктурни обекти ще бъде платено. Това каза в

...
За големите инфраструктурни обекти ще бъде платено. Това каза в
Коментари Харесай

Министър Шишков: За големите инфраструктурни обекти ще бъде платено

За огромните инфраструктурни обекти ще бъде платено. Това сподели в изявление за БНР служебният министър на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков. Той засяга Автомагистрала " Хемус " – първи, втори и трети лот, както и пътя Ботевград – Видин.

" За тях ще бъде разплатено всичко, което е осъществено, с приспадане на задатъците, които са получили. Това е глътка въздух за тях. Ще е избавление като периоди, с цел да могат да продължат да работят. Знаете, че не ми беше прелестно да открия, че автомагистралата " Хемус " беше " зазимена ", когато би трябвало да бъде строена. "

Шишков разясни, че в бюджета на АПИ има пари и може да се получи по този начин, че до края на годината те да не бъдат усвоени, тъй като има планувани пари за съществени поправки, а няма планове за такива.

" Така че освен това преструктуриране на бюджета на АПИ, там където е извънредно значимо и належащо да им бъде платено, с цел да могат да продължат инфраструктурните обекти, ще бъде направено. "

Иван Шишков разгласи, че в границите на идния месец ще повдигне въпроса за планирането на всички автомагистрали у нас.

" Ще разберете какъв брой доста сме обратно с цялостното обмисляне. Държавата не може да строи на парче автомагистрали, не може да няма никаква идея – нито като планове, нито като време, в което би трябвало да се създадат. Образно казано, една община си има общ организационен проект, а пътищата си нямат проект. "

Процедурите за зимното поддържане на пътищата са пуснати, заяви Шишков. Той счита, че ще има претенденти.

" Работим много положително, за да изгладим всички насъбрани проблеми. "

Направеното като вид за индексация за строителните компании нямаше по какъв начин да бъде приложено, съобщи още районният министър. По думите му индексацията ще касае всички браншове и много съществено самите общини.

" Тази индексация не касае единствено Министерство на регионалното развитие, тя ще касае общините. Не става въпрос за обекти единствено на министерството. Става въпрос и за проблеми с контракти сред общини и строителни компании. Другата част, където индексацията ще влезе в интензивно деяние, ще бъде в частта с европейските пари. Първата стъпка е да се реши самата индексация като индексация. "

Относно напредъка по завършването на газовия интерконектор с Гърция Иван Шишков посочи, че " безапелационен график по дни не са оставили ".

" Преди няколко седмици бяха позагубили темп, когато започнаха договарянията и диалозите с компанията. Сега лека-полека си връщат ритъма и се надявам да завършат обекта. Искам доникъде на септември всичко да е готово, с цел да може всички документи за приемателната комисия да са подготвени. С надзора се работи непрестанно ", разяснява Иван Шишков.

По тематиката за санирането министър Шишков акцентира, че до март 2023 година то е със 100% финансиране от страната, а от март е с 20% съучастничество на етажната благосъстоятелност.

" От предходната стратегия останаха здания, които бяха с подготвени планове, с позволение за градеж. Те могат да бъдат финансирани, в случай че по най-бързия метод си приведат документите в съответния ред. Който успее да влезе в периода до март 2023 година, ще има финансиране, което ще е 100%, другите ще останат с финансиране 80%. Но и при 80% е задоволително преференциално за самата етажна благосъстоятелност. "
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР