За година построиха Турски поток, за дванайсет не можаха да

...
За година построиха Турски поток, за дванайсет не можаха да
Коментари Харесай

“Целенасочено България беше държана в зависимост от руския газ“


За година построиха Турски поток, за дванайсет не можаха да създадат газовата връзка с Гърция. ГЕРБ би трябвало да изясни и за какво опрости на Русия 1 милиард $ неустойки по остарелия контракт за доставки. М. Димитров пред Дъждовни води:

Русия стопира доставките на газ за България

Доколко е подвластна България от съветския газ?

България е най-зависимата страна от съветския газ в целия Европейски съюз (ЕС). Това е една голяма неточност, която и ние, десните, повтаряме от повече от 10 години, че нещо би трябвало да се промени. Затова толкоз доста настоявахме газовата връзка с Гърция да бъде построена, а тя, знаете, беше забавяна, и забавяна, и забавяна. За една година построиха, за 12 години не можаха да създадат въпросната газова връзка с Гърция. Така че целеустремено България беше държана подвластна от съветски газ всички тия години и в този момент виждаме, че това е проблем. Чак веднага, на днешния ден, хората схващат, че това е проблем.

Защо се забави построяването на интерконектора?
Редакцията предлага
Основната причина за мен, моята интерпретация е, че предходното ръководство на ГЕРБ нямаха предпочитание да го изградят. А за какво са нямали – това е към този момент обособен диалог.

Какви са другите възможности в този момент?

Това, което би трябвало доста бързо да се провежда, е първо завършването на въпросната, което по този начин или другояче се случва – юли месец би трябвало да е подготвена. Второто нещо - Европейска комисия да стартира да договаря природен газ като обединен потребител, което искахме още 2017, тъй като, когато договаря Европейска комисия по-големи количества, ще падат цените. Третото, което би трябвало да се контракти, е оптимално ускорение на построяването на терминала за полутечен газ в Гърция, който би трябвало да е подготвен края на идната година, само че от вероятността на сегашните събития, би трябвало да се побърза.

Какво значи това за преноса на газ към Сърбия и по-нататък по трасето? Дали той също ще бъде спрян?

Това е доста прекрасен въпрос. Няма от кого да бъде спрян, явно Москва ще продължи с този пренос. Истинският въпрос е, че България има контракт до края на годината за, който е подписан съгласно всички условия на интернационалното право. В момента моята интерпретация е, че Москва еднолично и едностранно го нарушава. Помните по какъв начин поради Белене беше заведено арбитражно дело против България, в този момент приканвам министърът на енергетиката да изследва всички благоприятни условия България да заведе арбитражно дело за нарушение на този контракт, тъй като ние поносим сега вреди и би трябвало да си желаяме обезщетения по тази тематика. Това ми се коства извънредно значимо. Тук има един подробност обаче, да ви обърна внимание. Предишното ръководство на ГЕРБ се отхвърли от над 1 милиарда $ неустойки по предходния контракт за природен газ, обяснявайки, че го прави, с цел да обезпечи доставките. И би трябвало да бъде заложен с днешна дата следният въпрос: Трябваше ли да се отхвърля България от 1 милиарда $ неустойки? Отговорът е не. Това не трябваше да се случва. По предходния контракт за доставка на природен газ става въпрос.

Сега в тази обстановка би трябвало да се събере екип от адвокати, експерти по интернационално право, тъй като, когато едностранно един контракт се наруши, другата страна - изправната, а ние сме изправната страна - България, би трябвало да претендира за неустойки.

Няма ли да има отражение прекъсването на газа към нас за преноса към Сърбия и нататък по трасето?

Енергийният специалист Мартин Димитров от " Демократична България "

България, в случай че ме питате мен, би трябвало да се държи като безкористен комшия и контрагент и без значение, че Москва едностранно е решила да не съблюдава контракта, ние би трябвало да съблюдаваме всички подписани интернационалните контракти. Тоест, България не трябва да стопира преноса към Сърбия или към Унгария, само че, както споделих, България би трябвало да си потърси правата, тъй като ние сега поносим вреди, макар че добросъвестно сме изпълнявали контракта досега.

Как ще се позволи казусът в близкото бъдеще?

В близкото бъдеще България би трябвало незабавно да построи няколко други възможности. Включително да стартира да купува, да стартира да купува, да се възползва от офертата на Европейска комисия тя да прави търгове и да договаря по-добри цени. Трябва да си изградим другите възможности, тези други възможности, които преднамерено толкоз години ги нямаше, в този момент се вижда, че това, което ние, десните, обяснявахме повече от 10 години, че е рисково да подвластен от един източник - Русия. Сега се вижда, че сме били прави. Но това, което не е свършено доста години, би трябвало да бъде направено в незабавен порядък.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР