За ГЕРБ - чисто партийно и като стратегия за предизборната

...
За ГЕРБ - чисто партийно и като стратегия за предизборната
Коментари Харесай

Тома Биков: Подкрепихме промените в Конституцията, за да не е безконтролен служебният кабинет

" За ГЕРБ - чисто партийно и като тактика за предизборната акция, нямаме искания към това дали изборите да бъдат 2 в 1 или да са настрана. Това е ангажимент на президента. Така че – ще се съобразим с него ". Това съобщи в студиото на „ Здравей, България ” депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков.

По думите му партията се „ старае да има позиция по въпроси, които зависят от нея ”. „ Мисля, че откакто през днешния ден президентът връчва мандат на Има Такъв Народ, в случай че те го върнат незабавно, би могло да се влезе в периода и за 2 в 1 избор. Дори би могло и за 2 юни да се влезе в период. Има задоволително време. Срокът не е изпуснат. Не виждам за какво е това напрежение ”, акцентира той.

На въпрос чука ли на вратата някаква конституционна рецесия, за каквато преди ден предизвести президента, той отговори: „ Има нова конституционна процедура. Тя е ясно написана – кои хора биха могли да заемат поста длъжностен министър председател. Доколкото видях, и президентът ще се съобрази с това. Не мисля, че сега има конституционна рецесия. Друг е въпросът доколко това е най-оптималният вид за тази процедура ”, уточни той.

И добави: „ Нашата позиция, при приемането на Конституцията беше това, което  свързано със служебното държавно управление – да се ограничи до непрекъсваемост на мандата на Народно събрание и да се даде опция на Народното събрание да управлява служебния кабинет ”.

Тома Биков изясни, че " това, което сме се опитвали да създадем, е да предпазим измененията в Конституцията от възможна анулация от Конституционния съд ". " Няма по какъв начин да няма служебно държавно управление, в случай че не бъде свикано Велико национално заседание. Аз се занимавам, апропо, със служебни държавни управления. Даже съм написал още през 2016 година. Издадох я през 2019 година. Още преди Радев въобще да бъде президент я написах. Служебните държавни управления могат да бъдат отменени с Велико национално заседание, тъй като те са вписани в частта " Правомощия на президентската институция ". Това значи да отнемем правомощията от президентската институция, а това може да се случи единствено с Велико национално заседание ", безапелационен е той. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР