За финансиране можеха да кандидатстват проекти в областта на информационните

...
За финансиране можеха да кандидатстват проекти в областта на информационните
Коментари Харесай

Близо 140 проекта ще получат субсидии за иновации

За финансиране можеха да аплайват планове в региона на осведомителните и информационните технологии, мехатрониката и чистите технологии, промишлеността за здравословен живот и биотехнологиите, както и изобретателните и рекреативните промишлености

© Надежда Чипева Още по тематиката
Договорени са над половината от парите по " Конкурентоспособност "

Пилотната ваучерна скица за дребни и междинни предприятия се чака да стартира до края на седмицата
27 ное 2017
Компаниите могат да аплайват за 35 млн. евро за нововъведения

Субсидията за обособен план е от 100 хиляди лева до 1 млн. лева, оферти се одобряват до 26 септември
3 юли 2017 Общо 139 плана ще получат европейско финансиране за създаване на продуктови и индустриални нововъведения по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ". Това излиза наяве от листата с препоръчаните за финансиране планове, който би трябвало да бъде утвърден финално от шефа на ръководещия орган. Компаниите ще си поделят 65 млн. лева дотации, с които ще покрият част от цената на плановете си.

Победителите

Процедурата беше открита в средата на предходната година и беше планувана за всевъзможни по мярка компании. Участвали са общо 360 планови оферти, които са класирани в три групи. При микро- и дребните предприятия са утвърдени общо 98 плана, като преди всичко е производителят на млекоанализатори от Белово " Милкотестер ". Компанията ще получи малко под 500 хиляди лева като дотация, а целият й план е на стойност 639.7 хиляди лева

При междинните компании финансиране ще бъде отпуснато на 20 плана. Начело на класацията с план в областта на IT за малко над 1 млн. лева е " Електросфера ", която ще получи 748.2 хиляди лева безплатно по програмата. Компанията създава високотехнологично аудиооборудване под марката Antelope Audio и неотдавна получи достъп до предприемаческата мрежа на Endeavour, откакто мина интернационална селекция.

Субсидии ще получат и общо 21 огромни компании, където първи е класиран планът на " Ел Би булгарикум " за създаване на пробиотичен препарат. Той е на стойност малко над 1 млн. лева, като половината от сумата ще бъде отпусната безплатно. В групата на печелившите при огромните компании е и държавният боен цех ВМЗ - Сопот. Интересен е планът на " Уолтопия " за създаване на атракционно оборудване за хвърчене с аеродинамичен костюм и отвесна издигаща система. Общата инвестиция е 1.5 млн. лева, а дотацията е 975.6 хиляди лева

Сред утвърдените претенденти са и две компании - " Джей Ел саундс " и " Коловаг ", които в началото са били отхвърлени на стадий инспекция на административното сходство, само че са обжалвали и в последна сметка са били позволени до техническа и финансова оценка.

Процедурата

Финансирането за създаване на продуктови и индустриални нововъведения беше една от най-големите процедури по " Конкурентоспособност ", открити през предходната година. Общият бюджет е 68.5 млн. лева Одобрените претенденти в този момент ще би трябвало да показват доказателства, че дават отговор на условията и изискванията за кандидатстване, и по-късно ще подпишат контракти. Ако остане свободен запас, ще бъдат финансирани и планове от аварийния лист по реда на класирането им.

С европейските средства фирмите могат да вършат проучвания, тествания и измервания за създаването на иновация, както и да основават и тестват прототипи и пилотни линии. Част от парите могат да се употребяват и за покупка на дълготрайни материални активи, профилиран програмен продукт и отбрана на индустриална благосъстоятелност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР