За енергийните експерти и анализатори това повишение на природния газ

...
За енергийните експерти и анализатори това повишение на природния газ
Коментари Харесай

Иван Хиновски: Решението на КЕВР за повишаване цената на природния газ е логично

За енергийните специалисти и анализатори това покачване на природния газ не е изненада, то е предстоящо. Решението на КЕВР е безусловно разумно. Това съобщи в студиото на " Денят стартира " ръководителят на Българския енергиен и минен конгрес Иван Хиновски.



Той уточни, че растежът на природния газ в Европа е доста сериозен, само че това е натурален ход, провокиран по доста аргументи - не са нагнетени задоволителни количества в газовите складове на Европа, събуждането на европейската промишленост след ковид-кризата, преместване на огромна част от производствата от Китай в Европа, растежът на въглеродните излъчвания и замяната на редица въглища с газови производства.

Енергийният специалист разясни, че редица фактори, ще натискат цената на газа още нагоре - Германия спря 5-хиляди мегавата нуклеарни мощности, Франция стопира 50 % от всички нуклеарни мощности за поправки и пренареждане.

" Това значи, че редом с внезапното търсене на природния газ, ще се появи и недостиг на електрическа енергия на европейския пазар. Това ще ни удари и нас в даден миг ", предвижда Хиновски.

Според неговия разбор до април-май ще има в допълнение повишаване на природния газ, след което се чака усмиряване на борсовите цени.

Той акцентира, че България има други възможности - доставки на азерски газ и доставки от Турция. Това са незабавните ограничения, които могат да бъдат реализирани до 2 години.

България би трябвало да контракти спомагателни количества природен газ - това е авариен коз във взаимоотношенията с Турция. България може да получи от Турция, която има схвръхизлишъци на природен газ, сравивнително по-евтин газ, в сравнение с доставките на газ от Газпром, разясни специалистът.

Иван Хиновски добави още, че България има лични запаси на природен газ, които обаче страната не изследва.

Целия диалог вижте във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР