За експертите е ясно каква е природата на развитието в

...
За експертите е ясно каква е природата на развитието в
Коментари Харесай

Иван Хиновски: Износът на ток не може да бъде ограничен

За специалистите е ясно каква е природата на развиването сега на пазара на силата в България сега. Факт е, че нямаме съвършена система за търговия на Енергийната борса. Това съобщи в студиото на „ Здравей, България " ръководителят на Комисията по енергетика в 46-ия парламент Иван Хиновски. По думите му пиковете в цената на силата основават подозрения за операции. Явяват се съществени играчи, които дават гаранции, че могат да купят огромни количества сила. Те купуват 300 мегавата на търг, дребните играчи остават без сила и по този начин се основава недостиг на борсата. Тази сила или се изнася, а тя се изнася в последно време, тъй като се вършат големи облаги, уточни той.

Затова предложихме смяна в разпоредбите за търговия на Енергийната борса. Да се стартира с дребни квоти за продажба. И да се стартира с дребния бизнес, който няма потребност от 50 мегавата, а чака препродаване, с цел да задоволи потребностите си, безапелационен е Хиновски.

Износът не може да бъде стеснен, тъй като като страна членка на Европейски Съюз съблюдаваме разпоредбите за независимост на износа. Ако го създадем ни чакат наказания от Европейска комисия. Не можем да ограничаваме износа, само че може да променим разпоредбите.

Основният проблем сега е фактът, че дребни предприятия не могат да си купят сила, която им е нужна - към 1 и 5 мегавата. Има няколко огромни играчи, които чакат огромните търгове. И те вършат огромни облаги от експорт на сила в Гърция и Турция. Това е изцяло законно, съобщи Хиновски.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР