За една секунда човек често не може даже да усети

...
За една секунда човек често не може даже да усети
Коментари Харесай

Системата, която струва по $3500 за секунда, но спасява кораби за милиарди

За една секунда човек постоянно не може дори да усети смяна в ситуацията към него. За времето сред два удара на сърцето, обаче, ракетата изминава близо 400 метра. В актуалната война бързата реакция дефинира спечелили и победени.

Затова и към този момент повече от 40 години бойните кораби на някои от най-големите западни военноморски сили се отбраняват от може би най-известната система за отбрана с дребен обхват - бълващата снаряди от 6-те си дула Phalanx. Нови бюджетни документи демонстрират какъв брой коства всяка нейна интервенция. Казано с една дума: доста.
 Украинското небе е полигон за Противовъздушна отбрана системите на най-малко 6 страни
Украинското небе е полигон за Противовъздушна отбрана системите на най-малко 6 страни

Киев отбива съветските офанзиви с композиция от руски и разнородни западни комплекси

Да извадим сметалото. Според препоръчаната бюджетна рамка за фискалната 2025 година Военноморски сили желаят малко над 17 млн. $ за покупката на 372 000 20-милиетрови снаряда. Те излизат по 45,84 $ броя. Оръдието M61 на Phalanx изстрелва по 4500 или по 3000 от тях в минута. Обикновено се стреля в границите на 2-секундни серии - това са 150 снаряда или 7000 $.

Даже и за богати въоръжени сили като тези на Съединени американски щати нещо да коства по 3500 $ на секунда е доста - в случай че не извършва извънредно характерна задача. Именно подобен е казусът на Phalanx. Това е последната бариера пред вражеските ракети, самолети и лодки с експлозиви по пътя им към поразяването на кораба - бил той и самолетоносач като " Джералд Форд ", който коства 13 милиарда $.
 Снимка 658133
Източник:

Когато дадена опасност бъде разпозната, в началото се вършат опити да бъде обезвредена на огромна отдалеченост със зенитни или изстреляни от самолети ракети. Ако, обаче, няма резултат или врагът успее да се промъкне неусетен, идва ред на Phalanx. Системата е напълно компютърно следена, като употребява радар и инфрачервен датчик. Целта се разпознава и следи като скорост и траектория и на по-малко от 2 километра от кораба стартира стрелбата по нея със специфични снаряди с висока кинетична сила.

Това е и последният късмет на кораба да се избави от директно попадение. Не е инцидентно, че аналогичната нидерландска система се споделя Goalkeeper (вратар - англ.). Какво се случва, когато тя се провали, виждаме в Украйна, където към този момент не един и два съветски кораба разчитаха на доста сходните на Phalanx установки от вида на АК-630 и в последна сметка потънаха или понесоха огромни вреди от противокорабни ракети и морски дронове.

Ако 3500 $ към този момент ви наподобяват търпима цена, дано да поговорим и за сухопътния " братовчед " на Phalanx. Системата Centurion също употребява многоцевно оръдие, само че с по-специални снаряди с взривно вещество, волфрамов връх и система за саморазрушаване. Те са по близо 81 $ броя и по този начин всяка секунда пукотевица коства по над 6000 $.
 Израел ще пази небето си с лазери още от следващата година
Израел ще пази небето си с лазери още от следващата година

Разработката на системата " Железен лъч " на Rafael напредва

Даже и това, обаче, е много по-евтино от струващите милиони долари зенитни ракети, които сега както в Червено море, по този начин и в Украйна се употребяват за свалянето на дронове, които костват неведнъж по-малко и които могат безусловно като рой да се спуснат към задачата. Затова и най-малко до всеобщото нахлуване на задоволително мощни и далекобойни лазери, Phalanx и сходните на нея системи ще имат своето приложение.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР