За две години на поста си единственото, което успя да

...
За две години на поста си единственото, което успя да
Коментари Харесай

Адв. Андрей Янкулов: Гешев засили идеята за премахването на фигурата на главния прокурор

" За две години на поста си единственото, което съумя да направи Иван Гешев, беше да трансформира концепцията за унищожаване на фигурата на основния прокурор от екзотична във все по-широко застъпена, да вземем за пример даже от спечелилата последните избори партия ".

Това написа адв. Андрей Янкулов от " Антикорупционния фонд " в обява във Фейсбук.

" За тези две години вървяха безумни сюжети, в които гражданските митинги против властта се оказаха огромно разследвани (включително с секрети способи) като опит за държавен преврат; данните за необяснимо благосъстояние и корупция по върховете на изпълнителната власт - в никакъв случай задоволително даже за започване на следствие, камо ли за нещо повече; разкритата скица за брутално изнудване с дейното присъединяване на Спеца за лишаване на огромен - фамилна драма; президентството - овладяна от терористи постройка, която се наложи да бъде отцепена от тежко въоръжени лица; резултатите от използването на специфични разследващи средства - четиво за пресконференция; полицейското принуждение по митингите - несъществуващо; основният прокурор - занимаващ се с съответни случаи, когато е за среща с потърпевш от отразено в медиите закононарушение, само че незанимаващ се с съответни случаи, когато би трябвало да отговори на парламентарно запитване... описът е доста дълъг.

Пораженията за тези две години върху прокуратурата в частност и правовия ред изобщо, които бяха нанесени непосредствено и косвено от ръководството на сегашния основен прокурор, а с огромна степен на възможност ще бъдат нанесени и занапред, са доста огромни. Защото от едното извънредно състояние махалото нормално минава в другото, това е естественият ход на нещата ", уточни още той.

" Преди две години напуснах прокуратурата, тъй като ясно си дадох сметка, че институцията неизбежно ще продължи да се развива в посока противоположна на нужната и потребната - не като един от гарантите за върховенството на правото, а като инструмент за в допълнение съсредоточаване на власт в един към този момент преситен с нея дребен кръг.

Тази прогноза се оправда, само че с темпове, доста по-бързи от предстоящите, а и със средства - доста по-брутални. Което от своя страна се трансформира и в една от аргументите за изглеждащата като невероятна преди две години днешна обстановка на преформатиране на политическото пространство ", приключва той.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР