за домакинствата в България са около два пъти по-скъпи от

...
за домакинствата в България са около два пъти по-скъпи от
Коментари Харесай

Лихвите по кредити в България - по-високи от тези в Еврозоната

за семействата в България са към два пъти по-скъпи от заемите в страните от еврозоната. Това демонстрират данни на Българска народна банка и Европейската централна банка, представени от. Лихвите по новите левови жилищни заеми у нас за февруари са приблизително 2,79%, оповестиха от Централната банка. Но лихвите по заеми за покупка на къщи и жилища в еврозоната са единствено 1,33%.
Въпреки разликата, лихвите по заемите в страната не престават да понижават. През януари банките отпускаха заеми за покупка на дом при лихви от 2,82%. Така лихвите доближават нови рекордно ниски равнища. Понижаването на лихвите и повдигането на заплатите прави пазаруването на дом с банково финансиране все по-достъпно и преференциално за жителите. Но разликата по отношение на развитите страни от Западна Европа остава огромна.
 Ипотечните заеми най-търсени в пандемията Ипотечните заеми най-търсени в пандемията
Жилищните заeми са най-търсени в рецесията. За година отпуснатите от банките средства за покупка на къщи и жилища нарастват с 11,4%,...
Ако вземем заем в размер на 100 хиляди лева за покупка на жилище за период от 20 година, месечната ни вноска ще бъде към 544 лева, или със 70 лева по-висока от вноската по същия заем в страна от еврозоната. За целия период на заема от 20 година ще платим близо 16 800 хиляди лева повече за лихви по отношение на жителите на еврозоната. Сравнението сред заемите у нас и тези в страните от Западна Европа е направено, без да бъдат взети под внимание таксите на банките, които оскъпяват финансирането както у нас, по този начин и в чужбина.
В България лихвите по новите жилищни заеми в евро са по-високи, в сравнение с по тези в левове - приблизително 3,51% за февруари, оповестиха от Българска народна банка. Ако вземем заем от 50 хиляди евро при такава рента, месечната ни вноска ще бъде с към 105 лева по-висока по отношение на заем в страните от еврозоната. Така за целия период на заема ще платим над 25 хиляди лева повече за лихви.
Една от аргументите за по-високите лихви по заемите в България е рискът парите да не бъдат върнати, който банките калкулират при отпущането на средства. По принцип в развитите страни има по-малко разтърсвания на пазара, които могат да доведат до стесняване на приходите и облагите на избрани жители и компании, и по тази причина лихвите са по-ниски. Но друга причина за по-високите лихви у нас е огромният брой банки по отношение на популацията и оборотите, които се вършат в страната.
Потребителските заеми у нас също са по-скъпи по отношение на тези в страните от еврозоната. През февруари междинната рента по новите левови потребителски заеми е 7,62%, оповестиха от Българска народна банка. Месец по-рано лихвата беше по-висока - 8,26%. Но в страните от еврозоната междинният лихвен % по заемите за ползване е 5,25%, демонстрират данни на ЕЦБ. Оказва се, че в еврозоната лихвите по потребителските заеми са с окло 2% по-ниски, в сравнение с у нас. Ако вземем потребителски заем от 20 000 лева за период от три години, месечната ни вноска ще бъде към 615 лева, или с 13 лева по-висока, в сравнение с в страните от еврозоната. А за целия период на заема ще платим 468 лева повече за лихви.
 Официално: Безлихвените заеми за коронакризата стават по-големи Официално: Безлихвените заеми за коронакризата стават по-големи
Параметрите на програмата за безлихвени заеми, които се отпускат на потърпевши от коронакризата, се трансформира. Това заяви Българската...
И при фирмените заеми има разлика сред обстановката у нас и в еврозоната. През февруари лихвите по новите бизнес заеми в размер над 1 млн. евро понижават до 2,3%, в случай че са в левове, и до рекордно ниските 1,89%, в случай че са в евро. Но в страните от еврозоната лихвите по заеми над 1 млн. евро са още по-ниски - към 1,2%. На пръв взор разликата не е огромна. Но като се има поради, че става въпрос за заеми в размер на няколко милиона, се оказва, че българският бизнес заплаща много по-висока цена за финансиране от банките.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР