За добро или за лошо, работата и пазаруването бяха завинаги

...
За добро или за лошо, работата и пазаруването бяха завинаги
Коментари Харесай

Какво следва за въздушния транспорт

За положително или за неприятно, работата и извършването на покупки бяха вечно изменени от пандемията. Авиационната промишленост обаче се надява, че нейното спиране, породено от ковид-19, ще се окаже краткотрайно. За благополучие на лишените от почивки, визити при семейство и другари или бизнес пътувания летенето през 2022 година ще наподобява малко повече като това от ерата на авиацията преди пандемията. Разлики ще се откриват сред вътрешните и интернационалните направления, късите и дългите полети и тези на изток и запад.

Броят на самолетите, издигащи се в небето, нараства непрекъснато от март 2020 година насам, когато пандемията за първи път наложително ги приземи. Според множеството прогнози до 2024 година самолетите ще транспортират толкоз пасажери, колкото и през 2019 година Международната асоциация на въздушния превоз IATA счита, че към 3.4 милиарда души ще се качат на борда през 2022 година Това е съвсем двойно повече от броя им през 2020 година, въпреки че броят им е към момента надалеч от тази от 2019 година, когато са били превозени 4.5 милиарда души.
Несигурността остава
Несигурността обаче остава, не на последно място поради разновидността Omicron. Ед Бастиан, началник на американската Delta Air Lines, разказва последните няколко седмици като " пъклен ", откакто към 8 хиляди души от неговия личен състав, към 10% от общия брой, са били инфектирани с вируса. Недостигът на екипаж, по-строгите ограничавания за пътешестване и неприятното време доведоха до анулирането на 60 хиляди полета по целия свят сред 24 декември и 3 януари, пресмята Cirium, компания за авиационни данни. Това подхожда на почти един на всеки 40 полета. Фактът, че най-лошият коледен интервал от десетилетие насам въпреки всичко направи декември най-натоварения месец на 2021 година, илюстрира какъв брой надалеч би трябвало да стигне промишлеността.

Големите вътрешни пазари, незасегнати от интернационалните забрани за пътешестване и други некоординирани гранични ограничавания за имунизации и проби, поведоха възобновяване в промишлеността. В Америка, най-големият вътрешен пазар в света, търсенето тук-там на борда се е повишило до над 80% от равнищата преди коронавирус. В Китай няколко пъти през миналата година търсенето даже е надминавало равнищата отпреди пандемията, частично с помощта на прецизната тактика на страната за " нулев коронавирус ". Въпреки че локдауни за потушаване на новопоявили се огнища в навечерието на Зимните олимпийски игри в Пекин идващия месец върнаха самолетите на земята, китайският авиационен регулатор към момента чака вътрешният трафик през 2022 година да доближи към 85% от равнищата преди пандемията.
Реклама По-бавно възобновяване на интернационалните полети
Плановете за възобновяване на потенциала на международните самолетни компании дават визия за евентуалната форма на усъвършенстване на интернационалните полети, които съгласно IATA тази година ще доближат едвам 44% от търсенето преди рецесията. Някои нискотарифни самолетни компании, обслужващи връзки на къси дистанции в Америка и Европа, където рестриктивните мерки за пътешестване може скоро да бъдат облекчени, могат да надминат потенциала преди коронавирус, счита компанията за авиационни разбори IBA. Трите огромни мрежови превозвача в Америка също ще се възползват от повторното отваряне на доходоносния трансатлантически пазар, който тази година се чака да се върне към мястото, където беше през 2019 година Delta ще се приближи до потенциала преди коронавирус през 2022 година, а United може да го надмине. Някои европейски самолетни компании също могат да се възползват. Очаква се IAG, притежател на British Airways, да възвърне всички свои полети през Атлантическия океан до лятото на 2022 година
Повечето прогнози сочат, че до 2024 година броят на превозените пасажери със самолети ще се възвърне до равнищата преди пандемията през 2019 година
Aвиокомпаниите в Азиатско-Тихоокеанския район са тези, за които е най-вероятно да останат блокирани. Много държавни управления, разчитайки на изолираност за надзор на вируса, стегнаха в допълнение към този момент строгите правила за пътешестване, с цел да се оправят с Omicron. Капацитетът им към момента е с към 60% под предходните върхове. Singapore Airlines ще работи на половината от потенциала си отпреди пандемията за най-малко първите няколко месеца на 2022 г.; Австралийската Qantas може и да оперира единствено с 45% от потенциала си тази година.
Реклама Други проблеми
Дори и Omicron да се окаже последният вид на коронавирус, съществуват и други проблеми, които дърпат самолетните компании обратно. Както отбелязва Андрю Чарлтън от консултантската компания Aviation Advocacy, държавните управления наляха обилни средства в затруднените самолетни компании, с цел да ги държат на повърхността. Голяма част от тези пари - към 110 милиарда $, споделя IATA - би трябвало да бъдат върнати. И това е в допълнение към новите задължения към кредитори от частния бранш.

Освен това, до момента в който търсенето остава едва, самолетните компании ще срещнат компликации в прехвърлянето на възходящите разноски за гориво върху пасажерите. Нетните загуби на промишлеността ще намалеят от колосалните 138 милиарда $ през 2020 година и 52 милиарда $ през 2021 година Колективно се чака самолетните компании да изгубят още 12 милиарда $ тази година. По-добре - само че надалеч от съвършено.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР