За доблестната си постъпка и спасен човешки живот днес млади

...
За доблестната си постъпка и спасен човешки живот днес млади
Коментари Харесай

Седем доброволци от Съединение помогнаха в издирването на техен съгражданин

За доблестната си постъпка и избавен човешки живот през днешния ден млади мъже получиха оценки от шефа на ОДМВР - Пловдив и кмета на Община Съединение.

Седмината, измежду които и две 16-годишни момчета, са част от локалния клуб „ Live to ride ” в Съединение, които покоряват труднодостъпни терени с кросовите си мотори. Оказва се обаче, че с изключение на любовта към спорта и рисковите прекарвания, младежите се отличават и с огромни сърца и съпричастност. 

Благодарение на тези техни качества и дейната им помощ в издирвателна акция на полицията, е избавен човешки живот.  Около 10 ч. на 23 май т.г. в полицейския сектор в Съединение потърсили помощ близки на 77-годишен гражданин, откакто цяло денонощие възрастният човек бил в неопределеност. В обясненията си обезпокоените родственици показали, че предната заран той потеглил с малогабаритния си трактор към хисарското село Мало Крушево, с цел да изпълни туби с вода и оттогава не се е завърнал. Според общоприетата процедура мъжът е разгласен за локално търсене, а образувани екипи от РУ-Труд подхванали нужните дейности за определяне на местонахождението му.

Изяснено е, че преминавайки с транспортното си средство през село Драгомир, той фактически се е насочил към село Мало Крушево, само че по черен път, където следите му се губят. Характерното за покрайнината е, че съставлява пресечена околност с дерета и хиляди декари лозови насаждения, а изобилните дъждове по това време в допълнение водят до усложнения в издирвателната акция. Въпреки това, стартира обход – пешходно и с коли, на разделения на няколко зони терен.

В дейностите се включват  служебни полицейски кучета, употребява се и дрон, само че двудневните старания на чиновниците на реда са без резултат. Тези условия, както и терзанието от вероятността търсеният да не бъде открит жив, карат служителите на реда да потърсят помощ от представители на локалния мото клуб. От там незабавно откликват осем водачи на кросови мотоциклети, които методично минават през разширения периметър на търсенето.

Така, на към 10 километра от първичния маршрут, в землището на село Правище, доброволците откриват възрастния човек със занижени витални функционалности вследствие на дългия престой навън при неприятните метеорологични условия и настъпило обезводняване. Скоро след намиране на лидера е открит и неговият трактор. 77-годишният мъж незабавно е превозен в болница, където положението му е нормализирано. По-късно пред полицейските чиновници той споделя, че по време на пътуването объркал пътя, а и се спукала гума на транспортното му средство. Решил да тръгне пешком към у дома, само че още веднъж поел в неверна посока и се изгубил.

Връчвайки на доброволците почетна грамота и знак на ОДМВР – Пловдив, старши комисар Васил Костадинов изрази възхищението си от хора като тях, които одобряват драговолно да подадат ръка в тежък миг на някого. Цялото ни общество има потребност от сходни доблестни действия, с цел да се възвърне вярата в положителното, а без помощта на жителите институциите не могат да се оправят сами в сходни обстановки, акцентира шефът на полицията. Думи на признателност за съдействието и положителната съгласуваност той насочи и към локалната власт от община Съединение, на чиято територия бе осъществена избавителната акция.

Персонална признателност младите мъже получиха и от кмета на Община Съединение Атанас Балкански, който им подари и по една икона с облика на „ Света Богородица ”, с цел да бъдат закриляни. За проявената храброст членовете на клуба „ „ Live to ride ” са отличени и със особено направена статуетка.

Голямата благодарност е за Теодор Александров, на 25 г.; Стоил Влашки, на 37 г.; Любен Алов, на 16 г.; Стоил Вълов, на 21 г.; Ангел Калпаков, на 33 г.; Пламен Попов, на 16 година и Лазар Белишки, на 19 година  
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР