За дистанционното обучение на ученици и студенти, за отражението на

...
За дистанционното обучение на ученици и студенти, за отражението на
Коментари Харесай

Иван Игов пред novini.bg: Изолацията не спира насилието сред учениците, то е в социалните мрежи

За отдалеченото образование на възпитаници и студенти, за отражението на изолацията върху душeвността на децата и на техните родители и по тази причина дали карантината ще спомогне за ограничение на взрива на принуждение измежду подрастващите, беседвам с известния дълготраен учебен психолог и фамилен терапевт Иван Игов.

Обстоятелствата постановат изолацията на учащите и прекосяване към отдалечено образование. Смятам, че двете седмици ограничаване трябваше да се вкарат и за по-малките възпитаници от долните класове, карантинните дейности би трябвало да са за цялата система, а освен за някои. Защото половинчатите дейности ще доведат единствено до прекачване на болесттите.

И до момента имаше затваряне на учебни заведения поради грипни епидемии,

няма драма в това. Новост е, че учениците няма да са във почивка, а ще бъдат обучавани отдалечено.Така ще поддържат своя темп в занятията. Самото образование и при дребните, и при огромните възпитаници не е самостоятелен развой. И не може да има спор, че то би трябвало да бъде в учебно заведение, в класната стая, тъй като е потвърдено, че децата усвояват по-добре познания в такава среда, с изключение на, че се социализират. Съвсем друга тематика е, че информацията, която им се преподава в огромна степен е остаряла и ненужна.

Поддържам затварянето на учебните заведения и отдалеченото образование най-много поради учителите.

Средната възраст при тях е над 50-55 години, а близо 20 на 100 са в пенсионна възраст. Преподавателите са в риск, има възможност да загубим огромна част от тях от болестта. Някои към този момент напущат работа, а други - близо 500 души в цялата страна, към този момент са инфектирани. Съотношението сред учители и възпитаници е към 1:20. Много е значимо да съхраним учителите.

Две седмици изолираност няма да са проблем за душeвността на учениците,

защото те имат доста средства за връзка, обществени мрежи, а и непрестанно кръстосват улиците. Вижте по здрач какво се случва в центъра на столицата и в градския превоз. Не мисля, че те страдат от това, че не вървят на учебно заведение. Предходното уединяване свари всички в просветителната система неподготвени. Това, несъмнено, се отрази върху качеството на образование и резултатите се видяха на входните проби тази образователна година. Не бива да се не помни, че не всички деца от обществено слаби фамилии имат компютри и по тази причина отдалеченото образование не е добре да продължава повече от 2 седмици.

Няма задоволително учебни заведения в огромните градове,

с цел да може разделянето в тях да е ясно, както се прави в развитите страни. Тогава съм сигурен, че обстановката в системата щеше да е по-спокойна. Защото едни класове щяха да учат заран, други следобяд и страховете от заразяване щяха да са по-малко, щеше да има благоприятни условия за отдалеченост, за по-добро съблюдаване на ограниченията.

В София не е издигнато нито едно учебно заведение през последните 30 години,

а градът нарастна в пъти. Има квартали без школа и родителите са принудени да возят децата си до други, където има. Всичко това в допълнение нажежава ситуацията. Не бяхме подготвени за посрещнем тази зараза - нито системата, нито сградния фонд, нищо. Но нека отсега нататък се построят още учебни заведения и се подготвим в целокупност като общество за сходни болести. Иначе в този момент присъственото образование е доста рисково.



Изолацията не стопира насилието в учебните заведения,

тъй като то от дълго време се придвижи от там и от улицата в интернет. Последните ни проучвания ясно демонстрират тази наклонност. Кибер тормозът се ускорява в обстановката на изолация, тъй като децата съвсем от самото начало са в обществените мрежи. Този тип тормоз не може да бъде следен. Бих посъветвал родителите да наблюдават зорко децата си по какъв начин се усещат, седят ли непрекъснато пред екрана на компютъра и с телефон в ръка, унили ли са, тревожни ли са. Ако всички тези признак са налице, значи децата им са жертви на тормоз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР