За десети път в историята си и за втори път

...
За десети път в историята си и за втори път
Коментари Харесай

Ердоган е гост на юбилейната среща на БРИКС в Южна Африка

За десети път в историята си и за повторно на африканския континент водачите от БРИКС, групата на пет от огромните разрастващи се стопански системи в света, се събират на среща на върха.

В допълнение на нормалните апели за по-тясно сътрдничество и рецензии на тези, които слагат под въпрос потребността от формата, юбилейната среща ще е белязана както от гостуването на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, по този начин и от въпросите, които президентът Доналд Тръмп слага пред международната търговия.

Според съветски издания водачите на Индия, Китай, Русия, Бразилия и Южна Африка считат да обсъдят разпоредбите на играта в цифровата стопанска система в епохата на Четвъртата индустриална гражданска война. Срещата им ще е придружена от още над 10 прояви в Йоханесбург с присъединяване на представители на " петорката " - парламентаристи, предприемачи, финансисти, митничари, младежи, спортисти.

В разбор преди срещата " Независимая газета " писа, че смисъла на БРИКС нараства за Русия поради влошените ѝ връзки със Запада. Най-динамичният състезател в огромна част от времето, откогато съществува БРИКС - Китай - също се изправя през компликации: съгласно прогноза на Организацията за икономическо съдействие и развиване Китай ще смъкна темпото на растеж първо до 6.7%, а след това до 6.4 на 100 или даже още повече, в случай че се разгори комерсиалната война със Съединени американски щати.

Така съгласно съветския стопански министър Максим Орешкин на срещата ще се отдели особено внимание на тематиката за международната търговия. Според Чжан Цзюн, асистент на китайския външен министър, ще се приказва и за по-тясна съгласуваност в макроикономическата политика като мярка против едностранния търговски протекционизъм. " Ако не работи контрактувана и основана на правила комерсиална система, значи (търговията) е въпрос на власт. А едностраният метод не е нещо, което бихте желали да видите, " споделя за " Ройтерс " Роб Дейвис, министър на търговията на Южна Африка.

В дневния ред е и по-активното потребление на запаси от Новата банка за развиване, основана от страните членки в Шанхай, като в Русия да вземем за пример вложенията може да надвишават един милиард $ (и общо 4 милиарда за всички страни от БРИКС) тази година.

 Китайският президент Си Цзинпин с южноафриканския си сътрудник Сирил Рамапоса.
© Reuters

Китайският президент Си Цзинпин с южноафриканския си сътрудник Сирил Рамапоса.

Влияние в Африка

Темата на срещата е оповестена като " БРИКС в Африка: съдействие с разрастващите се страни, ориентирано към приобщаващ напредък в епохата на Четвъртата индустриална гражданска война ". В полемиките ще вземат участие още 19 африански страни (повечето от тях като ръководители на районни сдружения), тъй като БРИКС желае да покаже, че може да въздейства върху цяла Африка.

Китай, който от години задълбочава връзките си с африкански страни, към този момент зададе звук на това. След договаряния с китайския си сътрудник Си Цзинпин южноафриканският президент Сирил Рамапоса сподели, че Пекин ще влага 14.7 милиарда $ в страната и ще вземе ограничения за увеличение на вноса от нея. В последните дни Си към този момент посети Сенегал и Руанда, където подписа общо 25 спаразумения за съдействие за заеми, създаване на пътища, възобновяване на лечебни заведения и други. На сходна обиколка (в Рунда и Уганда преди Южна Африка) е и индийският министър председател Нарендра Моди.

В една от сесиите ще взе участие и турският президент Ердоган, който по това време ще е на четиридневно посещаване на континента - три в Африка и един в Замбия (за пръв път турски държавен глава ще е там). Формалната причина е, че Турция в този момент ръководи Организацията за ислямско съдействие, а за нея има планувано присъединяване на събитието.

Освен това Ердоган ще се срещне с съветския си сътрудник Владимир Путин в коридорите на срещата на върха. Според помощника на Путин Юрий Ушаков двамата ще обсъдят обстановката в Сирия.

Хвалебствия и рецензии

БРИКС стартира от капиталовата концепция на британеца Джим О`Нийл, основен икономист на американската банка " Голдман Сакс ". Той предсказа преди време плевел напредък на най-големите разрастващи се стопански системи и предложи на вложителите да купуват скъпи бумаги на четири страни, тогава известни като БРИК (преди Южна Африка да се присъедини). Не единствено интернационалните вложители, само че и водачите на изброените страни харесаха идеята; страните взеха решение да образуват неофициална организация.

Седемнайсет години по-късно О`Нийл не е изгубил религия в БРИКС, сочи негово скорошно изявление за китайската организация " Синхуа ". Според него те не престават да имат доста въздействие в света макар забавеното си развиване от последните години.

Страните от БРИКС фактически бележат замайващ растеж на стопанските системи си от 2000 година насам, когато общият им БВП е към 2.7 трлн. $. За предходната година е 17 трлн. - повече от този на Европейски Съюз. За разлика от Евросъюза обаче те мъчно биха могли да се дефинират като насочени към основаване на търговски блок - за 5 година търговията сред тях (312 милиарда долара) спадна с 9%.

Потенциалът им да бъдат мощен съюз, различен на Запада, си навлича рецензии и поради разнопосочните ползи - от време на време противоречащи си - които се пробват да скриият със съдействието си, а и поради редица вътрешни проблеми във всяка от страните Въпроси провокира и непропорционалната роля на Китай, на който се дължи 80% от търговията в границите на БРИКС и който изпъква като водеща страна в " петорката ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР