За десета поредна, но последна година в качеството й на

...
За десета поредна, но последна година в качеството й на
Коментари Харесай

По-малко постъпили дела за 2023 г. в Апелативен съд – Варна, но по-бързо и качествено решени, сочи годишният отчетен доклад на институцията

За десета поредна, само че последна година в качеството й на ръководител, Ванухи Аракелян показа Годишния отчет за активността на Апелативен съд – Варна, оповестяват от пресслужбата на правосъдната институция.

Данните бяха оценени взаимно с ръководителите на Наказателното и Търговското поделение Янко Янков и Анета Братанова. Гости на отчетното заседание бяха ръководителят на Върховния касационен съд Галина Захарова, заместниците й – Мими Фурнаджиева и Евгений Стайков; шефът на Националния институт на правораздаването Миглена Тачева, представители на Апелативната прокуратура, Варненската адвокатска гилдия, окръжните съдилища в апелативния регион, ръководителите на Районния и административния съд, ректори на университети.

Запазва се наклонността за понижаване на броя на постъпилите каузи в Апелативния съд. „ Това е развой, който е отвън интензивността и мотивацията на който и да е арбитър или ръководител, сподели административният началник на съда ВанухиАракелян. През 2023 година постъпилите каузи са 1640 - със 111 по-малко от 2022 година Обичайно най-вече са комерсиалните разногласия – 41,3% /677/, следвани от гражданските – 32,5% /533/ и наказателните каузи – 26,2% /430/.

Подобрен е резултатът на Апелативния съд по критерия срочност на правораздавателната активност. В 3-месечен период са решени 75% от делата. Близо 93% са постановените правосъдни актове в законовите периоди.

Запазват се отличните резултати от инстанционната инспекция - доказаните и недопуснати до касационно обжалване актове са 80.5%. Тези данни демонстрират професионализма на съдиите и високото качество на постановените от тях актове.

И трите отделения регистрират увеличение на извършените правосъдни съвещания и както и на делата, по които се събират нови доказателства. Между петте апелативни съдилища в страната, Варненският е трети по натовареност.

Новопостъпилите наказателни каузи през предходната година са с 20 повече от предходната. Най-много още веднъж са тези за тежки транспортни катастрофи – 18. Производствата за породена гибел по несъобразителност са 13. Общата стойност на наложените ефикасни санкции се равнява на 230 години и 8 месеца. Трима са наказаните на пожизнен затвор.

Анализът на данните за срочността демонстрира нараснала успеваемост в работата на гражданскитеи комерсиалните съдии. Значителен дял в прегледаните от Гражданското поделение производства – 36 са по законите за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество. 22 са за вреди от страната и общините. Присъдените компенсации за неимуществени вреди надвишават 230хил. лева

От комерсиалните каузи 80% са свързани със разногласия по търговски покупко-продажби. 5% са за дружествени разногласия.162 каузи са с предмет застрахователни искове за компенсации за неимуществени вреди вследствие на произшествия. Присъдените по тях суми възлизат на 10,43 млн. лева

Изключително деен остава Апелативният съд в обществените си действия. Съдии участваха като лектори, преподаватели и създатели на пособия и наръчници.

Разширен бе обсегът на учебните заведения, с които институциите от апелативния регион работят. За мащабите на разгръщаните действия приказва фактът, че съдиите разговаряха с близо 5 хиляди възпитаници в границите на Дните на отворени порти, Образователната стратегия на Висш съдебен съвет и МОН и други планове. Закономерно, набъбна утвърждението на обществеността към просветителната функционалност на органите на правосъдната власт.

Апелативният съд сложи сполучливо начало на новата си амбициозна просветителна стратегия „ Децата и опиатите: истина и митове “, осъществена взаимно със Сдружение „ Отвори очи “. Инициативата провокира ненадейно мощен интерес от учебните заведения.

Продължи и работата в Младежката академия „ Космос и право “, реализирана дружно с Планетариума на Висшето военноморско учебно заведение. Срещите през 2023 година бяха отдадени на галактическия туризъм.

За 7-ма поредна година надарените деца от Школа „ Дедал “ получиха заслужена институционална поддръжка. Те още веднъж оползотвориха опцията да показват творбите си в арт салона на съда.

Работата на съдилищата в Североизточна България бе интензивно отразявана в новинарските уеб сайтове и обществените мрежи. Медийните изявления, учредени на прессъобщения от съдилищата в апелативния регион, надвишиха 4 хиляди. Забележително остава наличието на Апелативния съд във Facebook. Продължава лавинообразният интерес на потребителите да бъдат наши „ другари “ - предпочитание за това заявиха близо хиляда души единствено през последната година, което демонстрира нуждата на жителите да получават директно и директно точна и вярна информация.

Добрата екипна работа на правосъдната администрация и през миналата година спомогна за бързото и качествено обслужване на жителите, за одобряване на престижа на Апелативен съд - Варна.

Председателят на институцията Ванухи Аракелян сърдечно благодари на всички свои сътрудници и на сътрудниците на съда за постигнатите триумфи през последните 10 години.

„ Постиженията на варненския правосъден регион фактически са забележителни. Убедителни са изводите за високото качество и успеваемостта на правораздаването. Няма различен район в страната, в който на толкоз високо равнище да е взаимоотношението сред страната, просветителните институции и обществото “, разяснява ръководителят на Върховния касационен съд Галина Захарова. „ Работата на Апелативния съд служи за образец на останалите съдилища “, увери ръководителят на Административен съд – Варна Елена Янакиева.

Директорът на НИП Миглена Тачева изрази благодарност към съдиите, участващи в обучителните действия и в създаването на образователни материали, които са в помощ на цялата правосъдна власт. Председателят на Варненската адвокатска гилдия Тодор Касабов, зам.-административният началник на Апелативната прокуратура Илия Николов и ректорът на Икономическия университет проф. Евгени Станимиров благодариха за взаимното почитание.

Заедно с букета от сътрудниците си, госпожа Аракелян получи бурните овации и просълзените признателни усмивки на съдиите и чиновниците от Апелативен съд – Варна.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР