За десета поредна година в Монтана ще се проведе националният

...
За десета поредна година в Монтана ще се проведе националният
Коментари Харесай

800 певци, танцьори и музиканти събира фолклорния конкурс „Напеви от Северозапада”

За десета поредна година в Монтана ще се организира националният фолклорен конкурс „ Напеви от Северозапада ”. В края на седмицата в Младежкия дом на регионалния град ще се съберат близо 800 артисти, танцьори и музиканти от 21 обитаеми места в България, измежду които София, Видин, Пловдив, Враца, Мездра, Тетевен, Пордим, Благоевград Плевен, Асеновград и Ловеч. За първи път в конкурсната стратегия ще се включат и представители от Русе, Търговище, Елин Пелин и Дупница.
 napevi-_severozapada2017c  napevi-_severozapada2017b  napevi-_severozapada2017a
Изпълнителите ще премерят сили в разделите „ Народно пеене ”, „ Хореография ” и „ Инструменталисти ”. Таланта и майсторството на участниците в състезанието ще прави оценка жури от изтъкнати фолклористи, вокални педагози, музиканти и хореографи, измежду които са проф. Светла Станилова от АМТИИ – Пловдив, ас. доктор Валери Димчев от ЮЗУ „ Неофит Рилски ” – Благоевград, и Красимир Кондов – основен живописен началник на Северняшки отбор – Плевен.

Десетото юбилейно издание на „ Напеви от Северозапада ” ще бъде намерено на 27 април с изявите на младите гении в раздел „ Народно пеене ”. След приключването на конкурсната стратегия домакините са подготвили концерт на носителите на най-голямата премия в състезанието – Приза на кмета на Община Монтана, от предходните години и на националния артист от Видин Любен Захариев – един от известните модерни национални реализатори от северозападания район. Следващия ден след осъществяванията на участниците ще бъде показан филм за Монтана и културните събития в града край Огоста. Съпътстващи изяви в границите на фолклорния конкурс са етнографска галерия от Исторически музей – Чипровци, подредена в Младежкия дом, битов ъгъл на Исторически музей – Монтана, базар на занаятите и галерия на фотоси от всички минали издания на състезанието.

Десетият народен фолклорен конкурс „ Напеви от Северозапада ” е под патронажа на кмета на Монтана Златко Живков и се провежда от Общински юношески дом – Монтана, в партньорство със съдружие „ Младежки Северозапад ” и Школа по български национални танци „ Стоянови ”. Изявата се реализира с поддръжката на Община Монтана и спонсорството на компании и организации от района, съпричастни към съхраняването на фолклорното благосъстояние на Българския Северозапад.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР