За да завладее този обещаващ пазар, Русия ще трябва да

...
За да завладее този обещаващ пазар, Русия ще трябва да
Коментари Харесай

Битката за Африка навлиза в активна фаза

За да завладее този обещаващ пазар, Русия ще би трябвало да издържи на жестока конкуренция.

II Руско-африкански стопански и филантропичен конгрес, който се откри в Санкт Петербург, беше продължение на сходна среща на върха в Сочи, която се организира през октомври 2019 година Там бяха подписани близо 100 съглашения на стойност над един трилион рубли и меморандум за основите на взаимоотношенията и съдействието. Владимир Путин организира двустранни срещи в Сочи с водачите на 16 африкански страни.

Много неща се трансформираха за по-малко от четири години. Русия е в развой на политическо и икономическо разкъсване със Запада, пробвайки се изцяло да преориентира своята политика. Сегашните действителности диктуват на Кремъл нова тактика, нова визия за света. И тук страните от африканския континент заемат едно от водещите места.

Представители на 49 страни, в това число ръководителите на 17 африкански страни, дойдоха на актуалната среща на върха, двете страни освен ще би трябвало да консолидират, само че и да разширят връзките си. Според президента на Руската федерация, търговията на Русия с африканските страни през 2022 година се е нараснала и е достигнала съвсем 18 милиарда $. Основните размери на търговия обичайно се падат на Египет, Алжир, Мароко, Тунис, Южна Африка, Сенегал.

В публикацията си „ Русия и Африка: сливане на напъните за мир, напредък и сполучливо бъдеще “ В. Путин означи, че капацитетът на нашето търговско-икономическо партньорство е доста по-висок: „ Руските компании са заинтригувани да работят по-активно на континента в региона на високите технологии и геоложките изследвания, в горивно-енергийния комплекс, в това число нуклеарната енергетика, в химическата индустрия, в минното дело и транспортното инженерство, в селското стопанство и рибарството.

Продоволствената сигурност и премахването на глада е един от основните проблеми на африканския континент. Доставките до страните от Черния континент на пшеница, ечемик, царевица и други култури са както на договорна основа, по този начин и безплатно. През 2022 година Русия е изнесла 11,5 милиона тона зърно за Африка и съвсем 10 милиона тона повече през първите шест месеца на тази година. И тези доставки ще продължат.

Според Стокхолмския институт за проучване на мира Русия е най-големият снабдител на оръжия в Африка. Много страни на континента не престават да се стремят да придобият съветска военна техника.

Рособоронекспорт ще показа на срещата оръжия, употребявани в хода на специфична военна интервенция в Украйна. Това са разузнавателно-ударният безпилотен аероплан " Орион ", разследващите безпилотни летателни апарати " Орлан-10Е " и " Орлан-30 ", баражиращите муниции " Куб-Е " и други мостри.

Потвърдена е готовността на съветската страна да продължи да оказва подпомагане на африканските страни в подготовката на национални фрагменти. В момента имаме почти 35 000 студенти от континента, които минават професионално образование. Руската страна обаче има благоприятни условия освен да усили техния брой, само че и да разшири сферите на образование и да усъвършенства качеството му.

През 2019 година Министерството на образованието и науката на Руската федерация започва пилотен план за научно и просветително съдействие със страните от Източна Африка. Руски центрове за просвета и просвета има в Египет, Замбия, Мароко, Република Конго, Танзания, Тунис, Етиопия и Южна Африка.

В Русия, където туристите са привикнали с европейските курорти, нараства ползата към просветителни пътувания до африканския континент. Има директни полети до Мароко, Египет, Тунис, Алжир. В близко бъдеще ще се отвори въздушна връзка с Южна Африка. Скоро пътуването и до други страни също ще стане по-лесно - до Кения, Нигерия, Ангола, Гана, Гвинея, Мали.

Поетът Николай Гумильов, който може да се смята за ценител и обожател на Африка, прибирал се там няколко пъти и не могъл да се насити на усещанията си, написа, че това е божествена земя, отражение на парадайса, вълшебна, вълшебна страна:

„ Оглушени от плач и тътен,

Облечени в пламъци и пушек,

За теб, моя Африка,

с шепот Серафимите приказват на небето... “

Съвременна Африка се назовава континент на новите благоприятни условия. Много страни се развиват динамично, наподобяват много съвременни, потреблението им се усилва и търсенето пораства. Нищо чудно, че тези страни се назовават " африкански лъвове " по прилика с " азиатските тигри ".

Не би трябвало да се мисли, че африканците " по остаряла памет " ще се хвърлят в обятията на руснаците, макар че, несъмнено, те помнят голямата роля на Съветския съюз в освобождението на Африка от колониалното робство, неговата колосална помощ в развиването на стопанската система и промишлеността на доста страни.

За да работите сполучливо на този пазар през днешния ден, е належащо да издържате на яростна конкуренция от Запада и Китай, които безусловно се втурват в район, който примамва с безгранични благоприятни условия - там се намират към 30% от международните минерални ресурси.

Храна за размисъл: комерсиалният оборот на Европейския съюз с африканските страни в този момент е към 300 милиарда $, Китай - към 250 милиарда. Съединени американски щати също се активизираха, като дадоха обещание да влагат 55 милиарда в границите на три години в стопанските системи на страни, които поддържат режима на Зеленски и се опълчват на Русия. За съпоставяне: през 2022 година комерсиалният оборот сред Русия и Африка доближи 18 милиарда $.

„ Африканският континент през днешния ден се трансформира в вкусна хапка, за която се разгаря сериозна битка. Което не е изненадващо - съгласно специалистите след 15-20 години там ще живее една трета от популацията на света, - споделя Ирина Абрамова, шеф на Института за африкански проучвания на Руската академия на науките.

Факт е, че 60 % от жителите му в този момент са хора под 25 години. Още през днешния ден потребителският пазар в Африка пораства с бързи темпове: удвоява се на всеки пет години. Тоест през идващите години всички стокови, индустриални потоци ще би трябвало да бъдат доста преориентирани към ползите на африканците.

За да „ избута “ съперниците, Русия би трябвало да работи упорито – да потвърди рентабилността на своите оферти, да работи непосредствено, заобикаляйки медиатори, деликатно да учи търсенето и предлагането. И, несъмнено, да работи по-активно на интернационалните платформи.

Със сигурност нашите африкански сътрудници знаят какъв брой градивно и ползотворно са работили пратениците на Съветския съюз в техните страни. И затова в Африка експертите от Русия ще се чака да имат същите позитивни резултати. Тяхната сполучлива работа ще обезпечи насърчаването на нови планове.

Психологията играе значима роля - в случай че западните страни работят като нови колонизатори, разглеждайки африканските страни като суровинни добавки, тогава от Русия би трябвало да се покаже, че идва на континента освен с партньорски, само че и с другарски планове. Основание за това има, защото Съветският съюз действаше преди време – и то много сполучливо.

Следователно предприемачите, които имат намерение да се закрепят в Африка, би трябвало да учат континента, обичаите на хората и особеностите на тяхното държание. Може би опитът на хората, работили на континента през руската ера, би оказал помощ за това.

За страдание съветските медии нищожно отразяват събитията в Африка. Делът на новините за този район в съветските медии варира от 0,1-0,5 % (!) от общото количество информация. И тази обстановка би трябвало да се промени, другояче просто няма да разберем какво се случва на Черния континент.

Както написа Станислав Ткаченко, професор в катедрата по европейски проучвания в университета в Санкт Петербург, „ Засега вълните от африканска миграция заобикалят Русия. Но редица специалисти считат, че рано или късно ще се сблъскаме с това и би трябвало да се подготвим за това, да го насочваме, да притеглим хора с подготовка, с задоволително равнище на обучение и да спрем опитите за разпространяване на терористични организации.

Участниците в срещата надали ще заобиколят тематиката за военния спор в Украйна. Някои африканци показват неодобрение от отдръпването на Русия от Черноморската зърнена самодейност. Други страни мълчат и не бързат с оценките и може би по един или различен метод ще ги изразят на форума.

Като цяло, с цел да се сближат ползите на Русия и Африка, е належащо да се преодолеят доста значими проблеми. Някои от тях, бих желал да имам вяра, ще бъдат решени на идната среща на върха в Санкт Петербург.

Както сподели Олег Озеров, началник на секретариата на Форума за партньорство Русия-Африка, се приготвя цялостен пакет от документи, които „ ще се трансфорат в сериозна платформа за нашите взаимни дейности за основаване на нова настройка на интернационалните връзки, учредена на равноправно съдействие, концепцията за многополюсен свят, а не диктата на едната страна. ”

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР