За да запази здравеопазването близо до хората, община Нови пазар

...
За да запази здравеопазването близо до хората, община Нови пазар
Коментари Харесай

Стипендии за бъдещи медици дава община Нови пазар

За да резервира опазването на здравето покрай хората, община Нови пазар е решила да притегля здравни фрагменти, като отпуска годишни стипендии на студенти по медицина. Лечебното заведение в Нови пазар е част от шуменската болница.

Недостигът на експерти, който се усеща, е предиздвикал кметското управление да намерения по какъв начин да върне студентите назад по родните места или да притегли външни фрагменти.

Средствата са заложени в новия бюджет на общината, който беше гласуван на сесия.

Зам.-кметът по филантропична политика Аян Мехмедов е измежду основателите да се подтикват студенти, а пред Радио Шумен той описа какъв е ползата на младежите.

„ За „ Медицина “ сме планували трима студенти, а за „ Здравни грижи “ имаме за медицински сестри, лекарски асистенти и рехабилитатори. Стипендията ще е на стойност 4000 лева за всяка образователна година, това са 28 000 лева на година, заложени в бюджета “, описа Аян Мехмедов и изрази вяра да има интерес към програмата.

От думите му стана ясно, че с цел да получат стипендия, искащите студенти би трябвало да имат триумф над 4.00, както и да подпишат контракт, съгласно който след сполучливото довеждане докрай на образованието те ще се задължават да работят известно време на територията на общината.

„ Самият дефицит не е единствено в нашата община, а на национално равнище. Има трайно понижаване на лекарите, на медицинските сестри, на лекарските асистенти, пък това от своя страна води до утежняване на достъпа до здравна грижа като цяло в цяла България “, разяснява зам.-кметът и добави: „ За една община е значимо да има болница. На територията на няколко общини болничното заведение в Нови пазар е единствена “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР