За да увеличат производителността на труда, от тук нататък компаниите

...
За да увеличат производителността на труда, от тук нататък компаниите
Коментари Харесай

Икономиката расте основно заради потребление

За да усилят продуктивността на труда, от тук нататък фирмите би трябвало да влагат в машинизация, споделят анализатори.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Икономиката на Европейски Съюз е повишена с 2.6% за четвъртото тримесечие
14 фев 2018
Средната заплата доближава 1123 лв. през декември

Увеличението през последните три месеца на 2017 година е 10.6% на годишна база
13 фев 2018
Износът е повишен с съвсем 11% през предходната година

Данните единствено за декември демонстрират спад поради слаби продажби както към Европейски Съюз, по този начин и към трети страни
11 фев 2018
Разходите за труд нарастват с 10.7% през третото тримесечие

Най-голямо е нарастването в административния бранш, до момента в който за работещите в просвета, спорт и развлечения смяната е минимална
20 дек 2017 Икономиката на България леко забавя темпа си на напредък в края на 2017 година и доближава 3.6% на годишна база. За съпоставяне, мощният туристически сезон и строителството изведоха нарастването на Брутният вътрешен продукт до 3.9%. през предходните три месеца.

Основният мотор продължава да е потреблението. Инвестициите порастват, само че скоростта, с която се случва това, понижава. Вносът все по-отчетливо изпреварва износа и приносът на външната търговия към растежа на Брутният вътрешен продукт минава в негативна територия, демонстрират експресните оценки на Националния статистически институт (НСИ). Така оптимистичните упования на някои анализатори 2017 година да приключи с 4% растеж наподобяват все по-нереални.

Въпреки това българската стопанска система пораства над междинното за Европейски Съюз (2.6%), само че нарастването й през последното тримесечие на предходната година е най-ниско спрямо останалите страни от Централна и Източна Европа.

Потребление, само че малко

Вътрешното търсене продължава да е главният фактор, който движи растежа и през последните месеци на предходната година. Крайното ползване като съставен елемент от Брутният вътрешен продукт нараства с 4.7% по отношение на година по-рано, което е ускоряване по отношение на регистрираните през предходното тримесечие 4.3%.

Повишението евентуално идва от повече покупки на семействата, поради продължаващите положителни вести от пазара на труда. Работещите означават годишно нарастване от над 160 хиляди души през четвъртото тримесечие, безработните и обезкуражените понижават надлежно с 25.6 и 61.8 хиляди по отношение на 2016 година Така коефициентът на безработицата пада с 1.1 прочие п. до 5.7% в границите на една година, а паралелно със стягането на пазара се подвигат и заплатите - с 10.6% през интервала октомври-декември.

Очаквано, всичко това покачва покупателната дарба на популацията, само че темпът на нарастване на възнагражденията доста надвишава този на покупките. " Едно пояснение е, че част от компаниите и семействата към момента са много внимателни и икономисват ", разяснява Красен Йотов от Industry Watch. Доказателство за склонноста да се отсрочва ползване и вложения е рекордното нарастване на банкови депозити на нефинансови предприятия през 2017 година, показва още той.

Повече импорт и по-малко експорт

По-голямата покупателна дарба на семействата се отразява освен на потреблението, само че и на данните за външната търговия. Докато експортът забавя нарастването си от 4.1% през третото тримесечие до едвам 2% към края на годината, вносът на артикули и услуги се форсира до 9.4%. Така чистият принос на външната търговия към растежа на стопанската система минава на негативна територия.

Тук от една страна застават самите желания на потребителите, които евентуално са ориентирани в по-голяма степен към вносните артикули. От друга страна обаче евентуално въздейства и самото предложение. Лимитът на индустриалния потенциал на българските компании, под формата на остарели машини и съоръжение, не разрешава да отговорят на наличното търсене, показва Красен Йотов. Така част от изгодите от покачването на заплатите и позитивните трендове на пазара на труда са за непознатите производители.

Инвестициите страхливо се покачват

Добра вест е продължаващото възобновяване на вложенията. Годишната смяна в брутното формиране на главен капитал е позитивна за трето подред тримесечие, като за интервала октомври-декември доближава 3.2%. Макар да се забавя по отношение на предходния интервал, покачването е добър знак за дълготрайния напредък на стопанската система.

" Няма по какъв начин да чакаме обилни промени в случай, че няма усъвършенстване на бизнес средата, съдейки по ранглисти като Doing Business ", отбелязва Йотов като прибавя, че малко се прави и във връзка с привличането на непознати капитали.

" Много други страни от Централна и Източна Европа отделят по-големи запаси за привличането на вложители. А България действително е на автопилот. Няма дейна политика и по тази причина по приток на задгранични инвестции страната изостава по отношение на останалите в района през последните години ", разяснява той.

" Едно от провокациите за нашата стопанска система е да създадем по този начин, че с по-малко хора да произвеждаме повече, поради влошаващата се демография, " разяснява Георги Ангелов от институт " Отворено общество ". Според него компаниите към момента не осъзнават, че би трябвало да влагат в нови машини, с цел да усилят продуктивността на труда.

Прогнозите

Очакванията на множеството анализатори са растежът да продължи да се движи със настоящия си ритъм и през идващите две години.
Има и провокации. Засилването на еврото да вземем за пример притиска компаниите, които създават продукция за износ. " За компании, които изнасят за пазари отвън еврозоната ще бъде по-трудно да бъдат конкурентоспособни в ценово отношение ", смята Йотов. Друг фактор са лихвите, при които едно евентуално нарастване би се отразило както на потреблението, по този начин и на вложенията. Според Ангелов обаче повдигане на лихви от страна на Европейската централна банка е малко евентуално през 2018 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР