За да станем по-богата държава, трябва да създаваме продукти и

...
За да станем по-богата държава, трябва да създаваме продукти и
Коментари Харесай

Добромир Иванов: Държавата няма политика на привличане на чуждестранни инвеститори

За да станем по-богата страна, би трябвало да сътворяваме артикули и услуги, които продаваме на открито, и да привличаме вложения. Това сподели изпълнителният шеф на BESCO Добромир Иванов в предаването " България, Европа и светът на фокус “ на Радио " Фокус “.  

Третият фактор, който дефинира Брутният вътрешен продукт на страната ни, е вътрешното ползване, добави той. " Това, което се получава сега в България, е, че ние на доктрина споделяме, че Брутният вътрешен продукт в България върви нагоре, само че това е най-вече от вътрешно ползване. Отчитаме, че сме въртели повече пари в страната през годината, само че това не е направило хората по-богати. С повдигането на заплатите се подвига и инфлацията. За хората, които не са обвързани с повишението на заплатите, става още по-скъпо и при тях покупателната дарба понижава “, уточни Димитров.  

Държавата няма политика на привличане на задгранични вложители. Нещо повече – тя не предизвиква и българските производители, акцентира изпълнителният шеф на BESCO. Големите вложители избират нашите балкански съседи. " В Македония, в Сърбия, в Румъния, в Гърция има покупко-продажби от по 100-200 милиона и нагоре, от време на време и над милиард. България не е имала вложения над 100 милиона може би от 15-20 години. Това, с което ни бият, колкото и да звучи необичайно за някои, е държавната помощ. Получава се конкуренция – в случай че някой ще влага 1 милиард в района, страните наддават на процедура на пазарен принцип “, изясни той.  

Затова BESCO предлага промени в Закона за поощряване на вложенията, свързани с по-ефективна държавна поддръжка. Европейският съюз позволява в неразвитите райони отвън столицата до 50-60% държавна помощ. " За към седем години страната си връща тези пари – през налози, през осигуровки, през откриване на работни места. Ако страната ни ще дава повече пари, с цел да привличаме или насърчаваме вложители, доста значимо е кой тъкмо ще бъде поощрен. Нещо с доста ниска добавена стойност няма смисъл да бъде насърчавано. Промените, които предлагаме, касаят компании, които са отвън София и които са средно- и високотехнологични, плащащи най-малко 50% от междинната заплата за общината. Инвеститорът може да е стратегически по-малък, инвестицията му да е единствено за 5 милиона, само че за самия район той може да е стратегически. Целта на BESCO е да няма хора в страната, които да нямат избор за кой да работят “, акцентира Доброслав Димитров.  

В идващите месеци измененията в закона могат да влязат за разглеждане в Народното събрание, счита изпълнителният шеф на BESCO. Те обаче са единствено първата стъпка. " Следващата доста значима стъпка е по какъв начин ние привличаме вложители, какъв е марката на България, по какъв начин да работим по този начин, че в идващите 10 години, в случай че някой мисли за Балканите и за България, да мисли за нововъведения, за технологии и доста благоприятни условия. В самите институции сега има схващане за това нещо “, счита Доброслав Димитров. 

Той даде образец с Агенцията за дребни и междинни предприятия, която през тази година съумява да нарежда страната ни доста добре на няколко огромни събития. " Хубаво е, че сега в България има към този момент доста добре световно стоящи компании, които са на българи бизнесмени, които в последните години с труда си и своите артикули са съумели да станат добре разпознаваеми в света. Това да ни разпознават с киселото мляко и Христо Стоичков е доста симпатично, само че светът се трансформира и до розовото масло и киселото мляко можем да сложим най-големите каргодронове да вземем за пример. Но това би трябвало да бъде национална политика изрично “, добави Димитров.   

Част от готвените промени касаят и олекотяване на административните процедури за вложителите, означи той. Друга част са ориентирани към поощряване на работодателите, които желаят да развиват умения и да преквалифицират служащите си. Голяма тематика е и образованието. " Няма по какъв начин да минем без незабавни промени, които сега са стартирани. В момента се водят и работни групи, и диалози за доста фундаментални промени в образованието, за които би трябвало занапред да има връзка в обществото, с цел да се разбере коя е посоката и за какво “, разяснява Димитров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР