За да стане още по-ясно какви са сроковете за преговори

...
За да стане още по-ясно какви са сроковете за преговори
Коментари Харесай

Ротация или избори - прочитът на политолозите

За да стане още по-ясно какви са периодите за договаряния - дано вземем една от хипотезите. Например: Ако президентът реши да връчи първия мандат за сформиране на държавно управление в първия вероятен ден - този след консултациите - който е сряда, 13 март.

Конституцията дефинира по-късно седемдневен период, в който канидадът за министър председател да върне мандата изпълнен. Тогава - считано от на следващия ден сътрудниците във властта ще разполагат тъкмо с 13 дни, с цел да се схванат за безусловно всичко и да върнат на президента директория със конструкция и състав на Министерски съвет.

Ротация или избори - към този момент това остава въпрос без отговор.

" Първо е доста рано и второ - толкоз е нерационално да се отиде на избори, че се надявам да не се стигне до такава степен ", разяснява политологът Румяна Коларова.



" Има огромни учредения да чакаме сформиране на държавно управление и ротация ", добави Даниел Смилов - политолог.

В правото на президента е да реши: по кое време да връчи първия мандат за държавно управление и отброяването на седем дни да стартира.

" Редно е в такива случаи той да се допита и до партиите какъв брой време им е належащо за сформиране на държавно управление. Няма някаква особена неотложност към сегашната обстановка и би било липса на благосклонност, в случай че да речем президентът, макар експлицитна молба от някои от сътрудниците, реши да бърза. Тогава към този момент сигурно ще можем да приказваме за пришпорване ", сподели Даниел Смилов.

" Практиката е била сега, в който се връчва мандатът, в случай че има някаква договореност сред партиите, те незабавно да го върнат. Тези 7 дни, които Конституцията дава, са били условни. Трудно ще бъде, да забележим по какъв начин този президент ще се съобрази с тези партии ", счита Румяна Коларова.

На масата за договаряния в този момент има меморандум на ПП-ДБ и съглашение за ръководство и механизъм за взимане на решения на ГЕРБ-СДС.



" Те не стартират от нулата. В последна сметка преди повече от две седмици беше връчен меморандумът. ГЕРБ имаха време да мислят, да сформират своята позиция. Те създадоха и документ, върху който може да се стъпи. Персоналните диспути също са водени. Така че, в случай че има благосклонност и в случай че има предпочитание за сформиране на държавно управление - даже тези минимални 13 дни биха били задоволителни. Първо имаха девет месеца, по-късно в последните дни и последните две седмици отново имаше благоприятни условия за договаряния и прочие, и прочие ", уточни Даниел Смилов.

" И трите документа са по-скоро обществената страна на договарянето. Това са по-скоро поръчките на двете страни в сравнение с действителните стъпки, които ще бъдат извървени. Деветте месеца ръководство до момента са основата, от която те би трябвало да тръгнат и тук аз мисля, че им е главното разминаване. Защо? Защото е ясно, че оценката на ГЕРБ за това ръководство е отрицателна, а оценката на Политическа партия за това ръководство е извънредно положителна. Сега уповавам се да се срещнат някъде по средата, тъй като те би трябвало да създадат оценка на това ръководство що се отнася до промените на министри ", сподели Румяна Коларова.

Мария Габриел би трябвало да има освен свободата, само че и доверието към министрите, които ще води, счита още Коларова.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР