За да сме сигурни, че купуваме качествена храна, има начини

...
За да сме сигурни, че купуваме качествена храна, има начини
Коментари Харесай

Какви са начините да проверим колко качествена е храната на трапезата?

За да сме сигурни, че купуваме качествена храна, има способи да проверим и у дома. Преподаватели и студенти от компетентност " Стокознание " демонстрираха пред възпитаници в лабораторията на Икономическия университет във Варна какви са те.

Много елементарно вкъщи можем да разберем дали продуктите, предлагани в комерсиалната мрежа, са качествени. Например за пчелния мед са ни нужни единствено дестилирана вода и алкохол.

" В съответствие 1 към 1 се смесва пчелен мед с дестилирана вода. След това са нужни 10 кубични метра, които авансово сме загряли на водна баня и прибавяме етилов алкохол 96% алкохол, който всеки консуматор може в домашни условия да употребява. В една от пробите медът е чист, т.е без съществуването на комерсиална глюкоза, а в другия случай, там където има комерсиална глюкоза разтворът е помътнял, което е доказателство за съществуването на глюкоза. Той също би могъл да се захароса, само че тук акцентът е във връзка с фалшификацията, по тази причина че самият търговец и производител не е бил предан към потребителите ", изясни гл. ас доктор Радослав Радев, катедра “Стокознание ”.

Как в домашни условия можем да си създадем един бърз тест на киселото мляко, което си купуваме и да разберем дали в него има нишесте или няма. Необходим е йоден разтвор, поставят се три капки в киселото мляко и разбърква. Ако всичко е наред с киселото мляко, цветът ще бъде леко жълтеникав. Но в случай че в него има нишесте, цветът му ще бъде виолетов. Това е най-бързият и елементарен метод всяка една стопанка, която е купила кисело мляко да ревизира дали в него има съществуване на нишесте.

" Това, което би трябвало да знаем всички ние, и потребителите, е че като цяло нишестето не е нездравословно. Въпросът е, че то би трябвало да бъде изписано на опаковката, с цел да не вкара в подвеждане потребителите, а в този случай не беше изписано ", сподели гл. ас доктор Радослав Радев.

Студентите демонстрираха и по какъв начин се открива дали в пресните салати има съществуване на нитрати. Най-важната проява, обаче, беше обвързвана с енергийните питиета, обичани за доста младежи, само че извънредно рискови и нездравословни за тяхното здраве:

" Поставяме го в тестът и изчакваме малко. Тук демонстрира, че киселинността е 3,3. - Това неприятно ли е? - Това е доста неприятно, тъй като PH-то в организма към 7, което е естественото, а в тази ситуация, когато пием доста енергийни, толкоз доста кисели питиета това пречи на нашето PH и следват неприятни неща за организма. -Някакви болести? - Разбира се. -Отразява ли се на мисленето, на душeвността? -О, да! ”

Специалността “Стокознание ” е учредена през далечната 1920 година. Студентите, избрали да я учат, познават най-добре качеството на стоките. И са се измежду най-информираните консуматори.

" Когато отида в комерсиалната мрежа първото нещо, което върша е да погледна етикета, с цел да видя наличието и дали всички нужни маркировки са върху етикета. И когато си закупувам някакъв текстил виждам етикета дали всичко подхожда. Много е скъпо това, което узнавам тук и можем да се докоснем до самите опити, да ги създадем, да забележим дали подхожда, да вземем за пример киселинността, дали маслеността е в граници и всичко ", сподели Мелтем Исмаилова, студент.

От срещата с преподавателите и студентите разбираме, че в комерсиалната мрежа се оферират относително качествени хранителни артикули.

" Качеството е една симбиоза и тя не може да бъде дефинирана тъкмо в едно направление. Така или другояче имаме задоволително регулации, в които производителите на храни и питиета по смисъла на нормативните условия не си разрешават да позволяват некачествена храна. Лошото е, че в последните години фокусът е не толкоз качеството на храната, а нейната сигурност. Те при консумация на дадена храна или напитка да не се провокира хранителна зараза и интоксикация и качеството някак си изостава ", сподели доцент доктор Антоанета Стоянова, началник катедра “Стокознание ”.

Важно е ние потребителите да се интересуваме повече и да четем какво написа на етикетите. Така всеки от нас ще може да направи осведомен избор, когато пазари.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР