За да си моряк трябва да си малко луд, но

...
За да си моряк трябва да си малко луд, но
Коментари Харесай

Заради COVID-19: Сушата остава мираж за родни моряци!


За да си моряк би трябвало да си малко вманиачен, само че доста виновен. Така разказва работата си 32-е годишният варненец Деян Иванов. Намираме го докато  прекосява Атлантическия океан за 5-ти път в рамките единствено на месеци.

Той е втори помощник-капитан на танкерен транспортен съд, който транспортира недопечен нефт. Целият екипаж е 29 души. И те са единствено капка в морето. По информацията на Международната асоциация на корабоплаването, в Световния океан  над един милион моряци работят на комерсиалните кораби. Всеки месец към 100 000 от тях стъпват на брега, а нови екипажи заемат местата им. Миналият месец, обаче не мина по проект. Една промяна попада в самобитен капан поради ковид – и  по този начин за моряците, работили с месеци, сушата се оказа единствено фантазия. Новината застига Деян на американска земя.

“Трябваше да сляза на 10 март. Компанията отхвърли да направи тези смени, с цел да не слага в риск нашето здраве и несъмнено в тази обстановка, в случай че аз имах избор, бих отказал да сляза от Америка тъй като това значи 3 полета най-малко. Съответно рискът за болест даже да пренеса този вирус е доста по-голяма и да слага в риск всички към мен ", споделя Деян.

Малко преди и за кораба на Деян да бъде въведена цялостна възбрана за промяна на екипаж, на борда се качват 3-ма нови сътрудници. Един от тях развива  признаци за ковид.

Тримата нови прекарват половин месец в каюта без прозорци и получават закуска, обяд и вечеря пред вратата, с цел да се избегне всевъзможен контакт. От време на време оставяли тази врата отворена, с цел да проветряват. На 13-тия ден лекари тестват моряците за COVID-19. Всички резултати са негативни.

Тревогата отминава. Но краткотрайно. До последващо пристанище и следващите 14 дни очакване. Междувременно корабът се отдалечава и доста скоро ще е отвън обсега на хеликоптерите, споделя Деян. Така, в случай че някой се разболее, до него доста мъчно може да стигне здравна помощ. Лекарствата на кораба също са в лимитирано количество.

По море се реализира към 90% от международната търговия. Така  че и моряците може да се каже, че са на първа линия. Тяхната задача е  спасяването на международната стопанска система, която към този момент боледува съществено.

Сега корабът пътува към Англия, а по-късно към Холандия. Не се знае дали дотогава ще падне възбраната за промяна на екипажите.

Изисква се и огромна резистентност на организма. За тези 6 месеца Деян е местил стрелките на часовника над 40 пъти. А от другата страна на Хоризонта го чакат околните. 25-годишната Евгения чака мъжа си. Морякът отпътувал, когато тя била бременна в 3-ти месец. Договорът му изминал още началото на април. Така проектът бил да е до Евгения доста преди раждането.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР