За да се строи, трябва да има издадени разрешителни след

...
За да се строи, трябва да има издадени разрешителни след
Коментари Харесай

Министър Комитова инспектира незаконно строителство по трасето на АМ "Хемус"

За да се строи, би трябвало да има издадени разрешителни след процедури от над 50-60 институции, а това би лишило 3-4, даже 5 години, съгласно служебния министър

Министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова в сряда инспектира на място строителството на автомагистрала „ Хемус ". Тя и представители на Министерство на регионалното развитие показаха образно метода, по който са изразходвани заплащания за пътя.

Министър Комитова сподели на публицисти по какъв начин преди няколко дни е почнал противозаконен градеж, явно за подражаване на активност.

За сектор 6 край село Куцина, община Полски Тръмбеш, според отчета на Сметната палата са платени предплатено към 95 млн. лв..

Когато министър Комитова и публицисти от Велико Търново дойдоха на място, на разчистен терен измежду царевични ниви бяха струпани голямо количество строителни машини и камиони.

" Тази техника не е докарана тук, с цел да работи, а с цел да се покаже ", безапелационни са представителите на Министерство на регионалното развитие.
По думите на министър Комитова, с цел да се строи би трябвало да има издадени разрешителни след процедури от над 50-60 институции, а това би лишило 3-4, даже 5 години.

" Солидната сума е преведена преди много време. Тогава компаниите, които са получили парите не са имали разрешителни за градеж. Не са им издадени такива, тъй като не са внесли съответните документи. Господата чакат от Министерство на регионалното развитие да позволи строителството, само че ще мине доста дълго време. Те доста добре знаят, че едни 90 млн.лева са дадени за нищо и в този момент, с цел да ги оправдаят вършат цирк с доста машини и с 30-тина крещящи служащи, които споделят, че желаят работа. В случая обаче не става дума за работа, действително не са пристигнали да работят, тъй като са на паркинг и вършат цирк ", обясни представителят на служебния кабинет Антон Кутев.

По думите му въпросът е в ръцете на прокуратурата и тя би трябвало да се намеси доста бързо.

" Прокурори към този момент влязоха в " Автомагистрали ", която е дала тези милиони. Но прокуратурата би трябвало освен да се намеси, да прибере и да засекрети документите по проблема, а да направи по този начин, че най-после парите да се върнат назад в държавния бюджет, а отговорните да влязат в пандиза. Трябва да се откри дали преведените пари се харчат за това, за което са дадени. Според мен тези средства са дадени не, с цел да бъдат вложени, а да бъдат отклонени, само че това ще го открият способените органи ", добави Кутев.

Той разгласи, че ще помоли министър Комитова да изпрати искане до Национална агенция за приходите да бъдат тествани банковите сметки на компаниите изпълнителки.

" Ще бъде доста тежко в случай че се окаже, че към днешна дата тези пари не са по въпросните сметки. Дано да се окаже, че щом Министерство на регионалното развитие е дало сумата на " Автомагистрали ", а от там са преведени на компанията. Много ще се веселя в случай че тези пари са по фирмената сметка, с цел да може те още веднъж да бъдат върнати на жителите на България ", съобщи още Антон Кутев.

Според министър Виолета Комитова не е редно да се замразява строителството на Автомагистрала " Хемус ".

" Трябва да приключим всички ПУП-ове, тъй като трасето е разграничено на доста лотове, да приключим всички отчуждителни процедури, да се създадат технические планове, да се изкарат позволения за градеж и да се върнем към естествен строителен развой на всички сектори от Автомагистрала " Хемус ". За автомагистралата и за други пътни трасета са раздадени предплатено към 1,5 млрд.лева ", сподели министър Комитова.

Докато тя обясняваше обстановката пред публицисти, служащи скандираха: " Искаме работа! " и " Оставка! ".

" Тази техника е част от контракта за наем на машини от " Автомагистрали ", която ще взе участие в осъществяването на националния стратегически обект Автомагистрала " Хемус ". Става дума за права от 32 километра на лот 6. Машините бяха доставени на това място с писмо за готовност и специфични режими на превозване ", съобщи представител на компанията " Европейски пътища ".

" Много от дейностите по трасета са осъществявани без да е уведомявана АПИ. Пътната организация е прескачана неведнъж като собственик и съществена фигура в тази система. Погазвани са правила, правила, разпореждания и хора ", показа Апостол Минчев, ръководител на УС на АПИ.

Директорът на РДНСК-велико Тръново Петя Комитова добави, че инспекцията на място е открила, че има осъществено нелегално строителство с направени диги. Ще бъде разпоредено неотложно да теренът да бъде възобновен.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР