За да се постигне мир, трябва да усилим нашата отбрана

...
За да се постигне мир, трябва да усилим нашата отбрана
Коментари Харесай

Политико: ЕС е близо до споразумение за попълване на запасите на Киев с боеприпаси

За да се реализира мир, би трябвало да усилим нашата защита и качества, съобщи през днешния ден ръководителят на Европейския парламент Шарл Мишел в изявление пред Европейския парламент в Страсбург. Не може да се допусне Украйна да загуби войната, безапелационен е шефът на Екологичен потенциал.

" Украйна има потребност от муниции, с цел да се отбрани. След съветското нахлуване взехме решение да предоставим на Украйна въоръжение и с това мисля, че се роди европейската защита ", съобщи Мишел. Той е безапелационен, че има незабавна потребност Европа да разшири опциите за военно произвеждане. И означи, че в последните месеци от войната съветските сили изстрелват дневно сред 20 и 50 хиляди снаряда.

" Искаме повишение на опциите за реализиране на мир, само че Русия поставя старания за задълбочаване на войната ", добави Мишел. Според него мир може да има единствено с едно решение на нападателя - да пристъпи към договаряния и да изтегли своите сили от интернационално приетите украински граници, осведоми Българска телеграфна агенция.

" За страдание, не виждаме признаци Кремъл да обмисля дейности в тази посока. Въпреки това продължаваме дипломатическата борба, поддържаме справедливото предложение на президента Володимир Зеленски, учредено на Устава на Организация на обединените нации и интернационалното право ", уточни той.

Според документи, с които се е срещнало изданието " Политико ", Европейски Съюз е на път да завърши договорка на стойност 2 милиарда евро за взаимно попълване на намаляващите ресурси от муниции в Украйна, както и за попълване на запасите на самите страни членки на блока. Планът има два съществени детайла.

Първо, Европейски Съюз ще похарчи 1 милиарда евро за отчасти възобновяване на разноските на страните , които могат неотложно да дарят на Киев муниции от личните си ресурси. Второ, страните ще работят дружно за взаимното закупуване на нови муниции на стойност 1 милиарда евро - концепцията е, че дружно могат да договорят по-големи контракти на по-ниска цена за численост.

Посланиците на Европейски Съюз ще обсъдят предлагането, направено от Европейската работа за външна активност.

Схемата, за която беше обявено по-рано този месец, се осъществя бързо през последните седмици в отговор на молбите на Украйна за повече муниции, по-специално 155-милиметрови артилерийски снаряди, от които Киев обезверено се нуждае както за опазване на територии под украински надзор, по този начин и за започване на пролетна контраатака, показва " Политико "

В един от документите се отбелязва, че числата дават отговор на " съответна молба, отправена от украинския министър на защитата ".

Естония, която способства за започването през февруари на полемиките за това по какъв начин Европейски Съюз би могъл взаимно да помогне за превъзмогване на очертаващия се дефицит на муниции, пресметна, че Русия изстрелва всеки ден сред 20 000 и 60 000 снаряда, до момента в който Украйна се лимитира до сред 2000 и 7000.

Новите документи демонстрират, че страните членки на Европейски Съюз са подготвени да дават в допълнение 2 милиарда евро за Европейския механизъм за мир - 1 милиарда евро за покриване на някои дарения на муниции и 1 милиарда евро за подкрепяне на взаимните покупки за попълване намалелите ресурси от снаряди на страните членки.

Досега страните от Европейски Съюз са дали на Украйна общо единствено 350 000 155-милиметрови снаряда, като Брюксел Европейски Съюз е похарчил 450 млн. евро за частични обезщетения, съобщи чиновник в Брюксел, който уточни, че цената на всеки нов снаряд е 4000 евро.

След възможното реализиране на консенсусно съглашение по проекта по време на срещата на министрите на външните работи и защитата в понеделник, окончателното утвърждение за новата скица ще стане няколко дни по-късно на среща на върха в Брюксел на 27-те водачи на Европейски Съюз.

Междувременно Украйна заяви, че е оповестена въздушна паника за цялата страна.

Мониторинговата группа " Беларускі Гаюн " твърди, че от беларуска територия е изхвърчал съветски " кинжалоносец " МиГ-31К от летище " Мачулищи " край Минск, оповестява УНИАН.

Според организацията сега Украйна не разполага с такива средства на Противовъздушна отбрана, че да може да смъква ракети " Кинжал ", заради което, когато се появи такова предизвестие, се афишира повсеместна въздушна паника. Първоначално такава беше оповестена единствено в Харковска област, където са се чули гърмежи. Според кмета на града като следствие от офанзивата е бил пресечен интернетът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР