За да се чувства и развива добре, всеки домашен любимец

...
За да се чувства и развива добре, всеки домашен любимец
Коментари Харесай

Важни грижи при отглеждане на сибирска котка у дома

За да се усеща и развива добре, всеки домакински любим се нуждае от верните грижи на своя собственик. Ако имате сибирска котка вкъщи, добре е да съобразите изискванията на развъждане и грижите за животното с особеностите на породата.

Какви условия са нужни за сибирските котки?

Сибирските котки са доста дейни, преносими и игриви. Тази палавост се резервира при животните през целия живот. Те на драго сърце играят с разнообразни играчки и въодушевено изследват всичко в къщата. Затова си коства да се погрижите домашният любим, оставен без внимание, да има какво да прави.

Специално за тази съветска порода котки можете да инсталирате комплекс за игра със стълбове, лавици и стълби. И тя несъмнено ще се зарадва на меки мишки, топки и други предмети, които можете да лови в обилие.

Ще имате потребност вашият домакински любим и лично място за отмора. Може да бъде обособена мека къща, кошница или диван. Там котката ще може да спи и просто да прекарва времето си сама.

На прозорците е желателно да се инсталират специфични защитни мрежи. Благодарение на тях котката няма да може да изпадне, в случай че реши да хване прелитащо листо, пеперуда или птица. Ще е нужна отбрана даже на прозорците на първите етажи. Благодарение на нея животното няма да може да излезе на улицата и да бъде в заплаха, оставено без контрол.

Как да се грижим за сибирските котки?

 Сибирска котка Снимка: Instagram

Сибирските котки не се нуждаят от комплицирани грижи, тъй като самите те могат да се грижат чудесно за себе си в множеството случаи. Но в случай че забележите, че козината на домашния любим е заплетена и в нея се появяват заплитания, няма да е ненужно да му помогнете.

Сезонното линеене при сибирските котки продължава почти 10 дни. През този интервал би трябвало да разресвате животните всекидневно: това ще форсира процеса на възобновяване и ще поддържа прелъстителен външен тип. През останалото време сибирските котки не оставят доста косми в целия апартамент, макар че има изключения.

За вярната грижа за сибирските котки са нужни няколко четки, всички те би трябвало да са от натурален материал. Поради изкуствените нишки поражда статично електричество, което се отразява отрицателно на козината, става нежна и предизвиква дискомфорт на домашния любим.

За сибирските котки е потребно да бъдат на слънце, да се разхождат на чист въздух. Въпреки масивността си, те котки са доста дейни. Обичат да играят навън, да тичат с играчки. Така че, в случай че живеете в апартамент е добре от време на време да ги извеждате на улицата. За задачата можете да употребявате нагръдник за котки от профилираните магазини. Ако имате къща с двор, добра концепция е да ги пускате на двора денем. Това е значимо за здравето на сибирската котка.

Що се отнася до къпането, то е от голяма важност при подготовката за изложения и в случай че домашният любим е доста замърсен, да вземем за пример, до момента в който играе на открито. Обикновено тази процедура не основава проблеми, в случай че котето е привикнало с нея от ранна възраст.

Изрежете ноктите, които са прекомерно дълги, до момента в който порастват. Също по този начин следете положението на очите и ушите. Ако е належащо, избършете ги с лосиони, които можете да закупите в профилирани магазини. Обърнете внимание на миенето на зъбите - задоволително е да правите такава процедура няколко пъти седмично.

 Грижи за сибирска котка Снимка: Instagram

Хранене на сибирската котка

Важно е и вярното хранене за сибирските котки. Най-лесният вид за диета е готовата пълноценна храна от известни марки. Такава храна съдържа потребни и хранителни субстанции, от които се нуждаят животните. Можете да избирате сред суха и мокра храна (гранули, консерви). Има и специфични диети, предопределени за бременност и лактация или за животни с разнообразни алергии и други болести.

Алтернатива на готовите храни е естествената храна, състояща се от вътрешности, месо и зеленчуци. Когато съставяте такава диета, би трябвало да вземете поради всички потребности на тялото на котката, тъй че здравето на домашния любим да не бъде наранено. Но храненето на сибирската котка с остатъците от вечеря или друга храна от човешката маса не си коства. Това няма да донесе изгоди, даже в случай че домашният любим желае доста.

Когато избирате диета, първо би трябвало да разберете от развъдчика към каква храна е привикнало котето и първоначално не променяйте диетата му. С течение на времето, в случай че има такава потребност, можете последователно да преминете към друга алтернатива. Ако това се направи внезапно, домашният любим може просто да откаже да яде или ще има проблеми с храносмилането. Друг значим миг: животното постоянно би трябвало да има достъп до чиста питейна вода.

Вижте още:

- Характер на сибирската котка;

- Защо да си вземем сибирска котка;

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР