За да се борят срещу Доналд Тръмп през 2020 г.,

...
За да се борят срещу Доналд Тръмп през 2020 г.,
Коментари Харесай

Демократи искат да променят конституцията, за да се борят с Тръмп

За да се борят против Доналд Тръмп през 2020 година, някои демократи желаят да задействат " тежката артилерия ", реформирайки американската конституция, с цел да вкарат директно всеобщо гласоподаване на президентските избори и да разширят състава на Върховния съд - две хрумвания, които републиканците изрично отхвърлят.

Идеята за унищожаване на системата на изборни колегии става все по-популярна измежду демократите, които още не са преглътнали успехите на двама републикански претенденти, макар че техните претенденти завоюваха общо повече гласове.

Благодарение на механизма на изборната гилдия през 2000 година Джордж Буш беше определен за президент, макар че Ал Гор имаше половин милион гласа преднина. През 2016 година Доналд Тръмп завоюва против Хилари Клинтън, която обаче получи близо 3 милиона гласа повече от него.

" Моето мнение е, че всеки глас е значим ", съобщи в понеделник прогресивната сенаторка Елизабет Уорън, кандидатка за президентските избори през 2020 година, по време на обиколка в щата Мисисипи.

" Мисля, че всички би трябвало да дойдат тук, с цел да желаят вашите гласове. Искаме народен избор, а това значи да премахнем Избирателната гилдия ", изясни тя.

Американският президент се избира от 538 членове на изборни колегии, чийто брой варира съгласно щатите според от популацията им. Всеки претендент би трябвало да получи болшинство от 270 гласа. Всички щати с 2 изключения (Мейн и Небраска) дават гласовете на всички свои " електори " на този, който завоюва най-вече гласове в щата.

При всяка предизборна акция претендентите пропущат някои щати, които се счита, че няма по какъв начин да бъдат извоювани, било тъй като по историческа традиция поддържат Демократическата партия (като Калифорния), или са твърдо републикански (като Мисисипи).

Кандидатите се концентрират върху малко над десетина щата, които могат да гласоподават за единия или за другия претендент. Най-важни са тези, които имат максимален брой членове на изборни колегии, като Флорида (29), Пенсилвания (20) или Охайо (18).

През 2016 година Доналд Тръмп получи поддръжката на 304 членове на изборни колегии против 227 за Хилари Клинтън, точно спечелвайки Пенсилвания и Охайо.

И други демократи с изключение на Уорън се борят за тази смяна на изборния кодекс. Пийт Бутиджидж, който евентуално ще се включи във вътрешнопартийната конкуренция за номинацията на Демократическата партия, счита, че новата система ще насърчи изборната интензивност в народен мащаб.

Разширяване на състава на Върховния съд

Но пътят, който би трябвало да бъде изминат, преди Съединени американски щати да одобряват в миналото всеобщото директно гласоподаване, е дълъг.

Тази промяна би трябвало на процедура да бъде призната на гласоподаване за смяна на конституцията, което надалеч не е несъмнено в един разлъчен Конгрес, какъвто е сегашният. След това ще би трябвало поправката да бъде утвърдена от 38 от общо 50 щата.

Точно по тази причина различен вид печели известност. Няколко клонящи към Демократическата партия щати, като Калифорния, Илинойс и Ню Йорк, към които наскоро се причисли " колебаещият се щат " Колорадо, се обвързаха с самодейност, целяща да даде гласовете на техните електори на претендента, получил болшинство от гласовете на национално ниво, а не на щатско.

Но републиканците не престават да се опълчват на всевъзможни промени, смятайки, че сегашната система принуждава претендентите да търсят гласове в цялата страна, а освен в огромните обитаеми места.

" Зад желанието да се отстрани Избирателната гилдия стои стремежът на демократите провинциална Америка да изчезне от политическата карта ", съобщи в Туитър републиканският сенатор Линдзи Греъм. Провинциална Америка гласоподава най-вече за консерваторите.

Върховният съд, който към този момент спада към лагера на консерваторите с влизането на двама съдии, назначени от Доналд Тръмп, е другият обичан въпрос, който демократите употребяват за битка с републиканския милиардер.

Елизабет Уорън и други две кандидатки за президентските избори, Камала Харис и Кърстин Джилибранд, обявиха пред осведомителния уебсайт Политико, че биха желали да усилят броя на съдиите от Върховния съд, които сега са девет.

Пийт Бутиджидж и Бето О`Рорк, различен претендент за изборите през 2020 година, загатнаха концепцията за прекосяване към 15 висши съдии: петима назначавани от демократите, петима от републиканците и петима, избирани от техните сътрудници.

Но Доналд Тръмп отхвърли изрично тази концепция като израз на политическите сметки, които си вършат демократите, с цел да върнат храма на Темида в прогресивното русло.

" Не поддържам " тази самодейност, която не съставлява " никакъв интерес ", съобщи той във вторник. " Това няма да се случи през идните шест години ", добави той, имайки поради двете години, оставащи от неговия мандат и спомагателните четири, които ще се прибавят към тях, в случай че бъде избран отново през ноември 2020 година. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР