За да поддържа население от 146 милиона души, Русия трябва

...
За да поддържа население от 146 милиона души, Русия трябва
Коментари Харесай

На Русия може да ѝ трябват до 1 млн. имигранти годишно в следващите 80 години

За да поддържа население от 146 милиона души, Русия би трябвало да притегля приблизително по 390 хиляди мигранти годишно в продължение на 80 години. При отрицателен сюжет страната ще се нуждае от 1.1 милиона във всяка от оставащите до края на века години. Изчислението на демографи от московското Висше учебно заведение по стопанска система (ВШЭ) е за чиста имиграция, т.е. става дума за принос към съветското население откакто се компенсира чистата емиграция от страната.

Данните се съдържат в диапазон от прогнози, зависещи от сюжета на естествения спад на съветското население, изясняват в обява специалисти от Института по демография. на името на А.Г. Вишневски.

Валери Юмагузин и Мария Виник са пресметнали сюжетите при разнообразни равнища на раждаемост, дълготрайност на живота и отлив на популацията. Без миграционния приток нито един от тях, даже и най-благоприятният, не допуска доста нарастване на популацията до края на века по отношение на настоящето население.

При отрицателен сюжет през идващите съвсем 80 години страната ще се нуждае от 1.1 милиона миграционен приръст годишно. Ако притокът от имигранти спре изцяло, популацията на Русия към 2100 година ще бъде два пъти по-малко от в този момент - 67.4 милиона души. По данни на Росстат популацията на страната понижава от 2018 година насам, като през предходната година, когато стартира експанзията против Украйна и стотици хиляди се укриха в чужбина от частичната готовност през септември, то се е свило с 533 хиляди души. Към 1 януари 2023 година статистиката регистрира 146.45 млн. души.
Юмагузин и Виник направиха прогноза през лятото на 2022 година, включваща последствията от пандемията върху продължителността на живота. В нея даже в междинния - най-вероятния сюжет - намаляването на популацията ще продължи. До средата на 70-те години на този век ( т.е. в идващите 50 години) то ще спадне до 131 милиона души. В последните 30 години от века то би могло да се възвърне единствено до 137.5 милиона.

Тяхната прогноза в този момент включва и миграционен напредък и все пак в два от трите сюжета той не е задоволителен да се запазят сегашните равнища на популацията.

 Руската стопанска система пробва да се приспособява към отсъствието на мигранти Руската стопанска система пробва да се приспособява към отсъствието на мигранти

В изчисленията им не са взети поради последствията от войната в Украйна, само че те въпреки всичко споделят, че " би трябвало да чакаме малко по-голям от планувания мащаб на естествената загуба, както и увеличение на емиграцията и имиграционните потоци - степента на тяхното въздействие към момента следва да бъде оценена, изключително откакто военните дейности към момента продължаваха по време на писането на отчета ".

Три сюжета за попълване на популацията

Учените оферират три демографски планирани сюжета какъв брой имигранти да бъдат привлечени през 2021-2100 година, тъй че популацията на Русия да не падне под 146 милиона. В тях се подчертава, че увеличението на преселването на чужденци би трябвало да стартира незабавно и да се поддържа в първите години от дългия интервал.
През идващите няколко години " заради неспособност да се реализиран толкоз високи стойности на обезщетителна миграция, можем да заключим, че даже при най-благоприятните сюжети на раждаемостта и смъртността в Русия се чака понижаване на популацията ", показват създателите, представени от РБК. Изданието напомня, че в края на 2022 година предстоящата дълготрайност на живота в Русия е била 72.76 години, което е нарастване с 2.7 години по отношение на 2021 година При дамите индикаторът се е нараснал с 3.3 години, до 77.8, а при мъжете - с 2 години, до 67.6, съгласно от данни на Росстат. Общият коефициент на раждаемост в страната, който отразява междинния брой раждания на жена в репродуктивна възраст, е 1.42 при 1.5 през 2021 година

Миграционният приръст на популацията на Русия безусловно рухна предходната година до 61.9 хиляди души след съвсем 430 хиляди души миграционен приръст през 2021 година.

Миграционният приръст през 2022 година компенсира естествения спад на популацията (минус 594.6 хиляди души) единствено с 10.4%, написа Екатерина Шчербакова, старши теоретичен помощник в Института по демография на ВШЭ. При това има статистическа специфичност - прехвърлянето на 200 хиляди " заминавания " на мигранти от втората половина на 2021 година към първата половина на 2022 година, заради удължаването поради анти-COVID ограниченията на валидността на документите на мигрантите до 31 декември 2021 година Като цяло методологията на миграционната регистрация в Русия от дълго време е подложена на критика и под " тръгване " не се схващат действителни напускания на страната, а преустановяване на краткотрайната регистрация.

Компенсация посредством имигранти е допустима, единствено в случай че загубата на население е дребна

Ирина Калабахина, началник на катедрата за популацията в икономическия факултет на Московския държавен университет. " М.В. Ломоносов ", разяснява, че " на процедура е допустимо да се реализира 100% заменяне на естествената загуба на население от мигранти, единствено в случай че загубата е дребна. В историята на модерна Русия е имало такива случаи, когато до 50% от естествената загуба се компенсира от миграционния приръст заради всеобщите миграции от страните от Оперативно-наблюдателно дело след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики ".

Тя обръща внимание на значим въпрос за компенсирането на население: " Въпросът е желаеме ли да запълним популацията като цяло или да се оправим с дефицита на трудоспособно население? Защото във втория случай имаме потребност от повече младежи, а не от по-възрастните ". През 2022 година броят на чиновниците под 35 години в Русия е намалял с 1.3 милиона, максимумът за цялата история на статистическите наблюдения. Войната извади от трудовия пазар стотици хиляди мъже и продължаването на мобилизацията - прикрито или в някаква възможна втора вълна, ще задълбочи казуса.

Игор Ефремовq откривател от Института за икономическа политика " E.T. Гайдар " добавя, че за ефикасната интеграция на мигрантите в обществото са нужни няколко условия:
А съгласно него или има съществени проблеми в обстановката в Русия и по трите точки, или се плануват съществени проблеми в близко бъдеще. " Руското общество е много ксенофобско към мигрантите. Все още има дефицит на служащи, само че заплатите стават все по-малко конкурентни всяка година на фона на възходящите заплати в други страни. Емиграционният капацитет на страните, от които множеството мигранти идват в Русия, не е безконечен. С растежа на личната им стопанска система и приходите на популацията ще има все по-малко хора, които желаят да се реалокират в Русия ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР