За да оцелеят и през следващата стопанска година, голяма част

...
За да оцелеят и през следващата стопанска година, голяма част
Коментари Харесай

Зърнопроизводител: Ще има фалити, ще продаваме под себестойност

За да оцелеят и през идната стопанска година, огромна част от земеделците ще свият размерите, ще засеят по-малко, ще купуват по-малко техника, ще наемат по-малко земя за култивиране и по-малко служащи.


" Заплаха пред новата годишна продукция – къде ще я приберем, по какъв начин ще я осъществяваме. Със сигурност, даже пазарните равнища да мръднат нагоре, даже да се случи нещо геополитически или макроикономическо в международен мащаб и в Черноморския басейн, е ясно, че ще продаваме под себестойност ". Това сподели пред БНР дългогодишният зърнопроизводител от Разградско Мариела Йорданова. Земеделците са общественост от върли оптимисти. Вярват, че идната година ще е по-добра, пазарите – по-благосклонни, а политиците – по-неблагонадеждни, акцентира тя, само че в същото време тя предвижда: " Ще има банкрути, ще има преструктуриране. Икономически издържано е стесняване на размери, отричане на скъпа земя, събиране на по-големите производители и притежатели в личната земя. Тези, които ще останат постоянни и ще защитят вложенията, са тези, които са придобили през годините и запазили благосъстоятелност – земя, дълготрайни активи, техника, и тези, които са смели, предприемчиви и стартират да ползват нови технологии. "

Зърнопроизводителят планува, че първоначално ще има задържане на рентите и по-гъвкави условия на възнаграждение.

" Земята е фактор. Всеки един нов нает декар значи още техника, още вложения, още човешки запас. Хора за работа няма. Многогодишното отчуждаване от земята и огромните дефицити в образованието основават тежкия недостиг на работна ръка. Фактор е също порочната обществена политика – младите желаят лесни пари в Европа. Няма надзор на черните пари, които влизат в България от гастарбайтери, които работят на черно, без трудови контракти. Те са тежката нелоялна конкуренция. Като има един човек от фамилия, който да заплаща 1000 евро от Европа, семейството не намира смисъл, откакто си заплати комуналните разноски, да работи за същите пари при някой от нас, " сподели още тя и добави: Изключително мъчно е да се наемат краткотрайни сезонни служащи. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР