За да отпразнува Международния ден на жената, Alfa Romeo би

...
За да отпразнува Международния ден на жената, Alfa Romeo би
Коментари Харесай

10 жени зад волана на Alfa Romeo

За да отпразнува Международния ден на дамата, Alfa Romeo би желал да поздрави своите водачи дами, които са се откроили в 110-годишната историята на марката. Това са автомобилните състезателки, чието отстояване надвишава единствено спортната стойност на техните достижения, които са се трансформирали в образец за превъзмогване на предубежденията и бариерите. Редица дами от разнообразни столетия и разнообразни страни споделят пионерския дух и пристрастеност към надпреварите, проследявайки неразучена територия в този провокационен спорт.Ние възвръщаме историята на техния принос за триумфа на марката Alfa Romeo, с бърз преглед, който в стила, характерен за обществените медии, стартира от днешния ден и се връща при започване на 20-ти век.
Татяна Калдерон  10 дами зад кормилото на Alfa Romeo

Родена в Богота, Колумбия през 1993 година, Калдерон прави първите си стъпки в автомобилния спорт през 2005 година, печелейки национално състезание в серията Easy Kart Pre-Junior. Само три години покъсно тя към този момент е първата жена, която завоюва клас JICA на шампионата Stars of Karting East Division в Съединени американски щати. През 2017 година Калдерон стана мотор за разработка на екипа на Sauber Formula One. Една година по-късно Sauber я увеличи от водач за разработка на F1 до тестови водач за Alfa Romeo Racing.
Тамара Видали  10 дами зад кормилото на Alfa Romeo

През 1992 година Видали завоюва италианския Tourism Championship (група N) с Alfa Romeo 33 1.7 Quadrifoglio Verde, планиран от новосъздадения спортен департамент на марката. Също толкоз незабравима е и напълно жълтата ливрея на Alfa Romeo 155, която тя кара в италианския шампионат Superturismo Championship (CIS) през 1994 година.

Мария Грация Ломбарди и Анна Камбиаги Анна Камбиаги  10 дами зад кормилото на Alfa Romeo

За да последва Мария Тереза де Филипис през 50-те години на предишния век, втората италианка, шофираща в съревнование от Формула 1 - в цели 13 GP кръга - беше Мария Грация Ломбарди, известна като „ Лела “. Между 1982 и 1984 година тя взе участие в Европейското състезание Tourism Championship с Alfa Romeo GTV6 2.5, дружно с Анна Камбиаги, Джанкарло Наддео, Джорджо Франсия и Риналдо Дрованди, и оказва помощ за спечелването на доста награди. Тя остава единствената жена италиански водач, която е подобрила своята позиция в съревнование от Формула 1.
Кристин Бекърс и Лиан Енгемън Кристин Бекърс  10 дами зад кормилото на Alfa Romeo

60-те години бяха ерата на Alfa Romeo Giulia Sprint GTA. Неговите резултати, победи и значение в историята на Alfa Romeo са добре известни. По-малко известни обаче са събитията на (компресора) Alfa Romeo GTA-SA. Произведен едвам в 10 автомобила за Група 5, той беше оборудван с два хидравлично задвижвани центробежни компресора, които усилиха мощността до 220 к.с., което докара до оптималната скорост от 240 км / ч. Той доближи върхова продуктивност, само че както изясни историческият тестови водач от Autodelta Теодоро Джеколи, GTA-SA имаше „ непредсказуем прилив на мощ, която влизаше ненадейно без предизвестие, трансформирайки SA в непредсказуем автомобил, мъчно управляем на завои или при маневриране. ” Една от способните да ръководи това предизвикателно транспортно средство, по-добре от която и да е друга, беше младата белгийска състезателка Кристин Бекърс, която завоюва в Houyet през 1968 година и продължи да реализира отлични резултати през идната година: в Condroz, на „ Tre Ponti “, в Herbeumont и в Зандвоорт. Бекърс обаче не беше единственият водач, който се отличи в GTA. Супер бързата холандска състезателка Лиане Енгеман, която по-късно е определена от Алфа Ромео за модел, се отличи в Alfa Romeo 1300 Junior на тима на Toine Hezemans.
Сузана “Сузи” Раганели  10 дами зад кормилото на Alfa Romeo

Вероятно единствената жена, която е спечелила международно състезание на четири колела, е родената в Рим Сузана „ Сузи” Раганели. Тя завоюва международен шампионат за 100-кубикови коли през 1966 година, побеждавайки Лейф Енгстрьом и великия Рони Петерсън. Раганели вечно свърза името си с Alfa Romeo, когато приключи кариерата си зад кормилото на Alfa Romeo GTA. Тя е и първият италиански покупател на именитата Alfa Romeo 33 Stradale от 1967 година, създадена в серия от единствено 12 броя.
Ада Пейс („ Сайонара “)  10 дами зад кормилото на Alfa Romeo

През 50-те години различен водач реализира изключителни резултати зад кормилото на няколко Alfa Romeo. Това е родената в Торино Ада Пейс. През цялата си 10-годишна кариера Пейс печели цели 11 национални надпревари, 6 в Turismo и 5 в клас Sport. Почти постоянно се записва в надпреварите с нейния псевдоним „ Сайонара “, който употребява като подигравателната дефиниция, изписана на мястото на задната регистрационна табела. Най-престижните ѝ триумфи бяха реализирани с Alfa Romeo Giulietta Sprint Veloce и Alfa Romeo Giulietta SZ, с които тя печели надпреварата Триест-Опичина през 1958г.
Одет Сико

През 30-те години Alfa Romeo се утвърждава като едно от главните настоящи лица в автомобилния спорт. Това частично се дължи на изключителните коли, само че също по този начин и на водачите, които станаха част от легендата: това бяха годините на Нуволари, Варзи, Карачиола и Сомер. Последният завоюва 24-те часа на Льо Ман през 1932 година зад кормилото на Alfa Romeo 8C 2300, само че Alfa Romeo 6C 1750 SS, ръководен от поразителната Одета Сико, приключи на четвърто място като цяло и завоюва категорията 2.0 литра. Младата парижанка Сико бързо се трансформира в една от звездите на пистата, показвайки своята грациозност както в надпреварите, по този начин и отвън тях. Тя постоянно е придружавана от друга жена френски играч, чийто път също пресича няколко пъти Alfa Romeo: Елле Нис.
Елле Нис

Модел, акробат и танцьор, Мариет Елен Делангъл е по-известна като Елле Нис. Популярна с характерността си и безподобен жанр, Нис беше добра другарка с семействата Ротшилдс и Бугати. Тя се състезава в Европа и Америка и става един от първите водачи, които демонстрира логата на спонсорите си върху каросерията на едноместен спортен автомобил. Участва в Grand Prix на Италия през 1933 година в Монца в личния си 8C 2300 Monza; в същото съревнование Кампари, Борзачини и Чайковски трагично изгубиха живота си. През 1936 година тя печели Купата на дамите в Монте Карло и взе участие в Grand Prix на Сао Пауло в Бразилия, където става жертва на ужасяващ случай, след което по знамение излиза от тридневната кома.
Анна Мария Педуци

Годините на Scuderia Ferrari означиха решаваща глава в историята на Alfa Romeo. Пилотите на Ferrari включваха родената в Комо Анна Мария Педуци, брачна половинка на водача Франко Комоти, поизвестен като „ мароканецът “. След дебюта си зад кормилото на личната си Alfa Romeo 6C 1500 Super Sport, която тя бе закупила от самия Енцо Ферари, Педуци съвсем постоянно се състезаваше сама и рядко със брачна половинка си. През 1934 година тя печели клас 1500 на Mille Miglia и в следвоенния интервал се състезава с Alfa Romeo 1900 Sprint и Alfa Romeo Giulietta.
Мария Антониета д’Аванцо

Предшественикът на дамите водачи на Alfa Romeo, баронеса Мария Антониета д’Аванцо, дебютира в междувоенните години. Пионер в италианския авто спорт, летец и публицист, д'Аванцо завоюва третото място с Alfa Romeo G1 в Бреша през 1921 година и се потвърди в доста надпревари като страховит съперник на най-хубавите водачи по това време, в това число младия Енцо Ферари. Баронеса д’Аванцо се състезава до 40-те години в разнообразни коли и надпревари, пътувайки по целия свят.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР