За да отглеждате рибки в аквариум, трябва да положите много

...
За да отглеждате рибки в аквариум, трябва да положите много
Коментари Харесай

Как да разберем кога рибките са бременни

За да отглеждате рибки в аквариум, би трябвало да положите доста старания и да сте осведомени по какъв начин да се грижите за тях, тъй като има доста неща, от които зависи положението и здравето им. Така да вземем за пример е доста значима светлина, температурата, храна, чистотата на аквариума и количеството О2 във водата. Не по-малко значимо е да можете да определите по кое време рибките са бременни, с цел да сте наясно че попълнението на фамилията ви от водни жители ще се усили.

Възпроизвеждането и размножаването на рибките, а и на на всяко живо създание, е много комплициран физиологичен развой. След като рибката е била оплодена и е подготвена да роди поколение, е доста значимо вие да създадете най-благоприятните условия. За задачата несъмнено би трябвало да можете да определите бременността при рибките. Различните типове рибки имат разнообразни признаци, като при едни може да е смяна в цвета, само че най-сигурният е увеличаване на корема.

Как да разберем по кое време рибките са бременни?

Един от най-забележимите и типични признаци за бременност при рибките е уголемяването на корема, който при рибките стартира да наподобява на дребна топчица. Ако я погледнете от горната страна, тогава ще може да видите добре закръглените елементи настрана на корема, което не може да бъде комплицирано с нищо друго.

При някои типове в края на този интервал формата се трансформира и стартира леко да прилича трапец. При други типове пък се появява и по този начин нареченото особено мрачно леке в основата на опашката. Ако размера на аквариума е дребен, тогава ще се наложи да отделите женската от другите водни жители.

 Кога е налице бременност при рибките

Обикновено женската ражда вечер или през нощта. Като директно преди този момент:

1. Рибата замръзва на едно място, като от време на време потъва съвсем до самото дъно и може леко да трепери;

2. В момента на раждане водните жители се напрягат силно;

3. Интервалът сред появяването на дребните може да варира от няколко секунди до минути или даже часове.

Ако процесът се е забавил, тогава е добре да загреете малко водата в аквариума с няколко градуса. По този метод ще се форсира раждането и то ще премине по-леко за самата рибка. Някои риби могат да изядат дребните си след раждането, по тази причина е добре да ги отделите първоначално.

Температурата на водата при дребните водни жители би трябвало да варира в рамките на 27-28 градуса, като след първите две седмици се понижава до 26. Важно е и да се сменя водата им постоянно, а точно към 30% от нея един път на 1-2 дни. Осветлението през първите дни се пуска непрекъснато, като последователно се понижава на 12 часа към 14-я ден.

Имайки поради тези особености, към този момент ще можете по-лесно да определите и да се грижите за дребните рибки след раждането им. Ако забележите, че корема на женската се усилва, това значи, че рибката е бременна и скоро водните жители в аквариума ви ще се усилят. Ако се притеснявате или това ще е първото раждане на рибка в аквариума ви, може да посетите ветеринар за консултация.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР