За да отглеждате прасета в малко домакинство или във ферма,

...
За да отглеждате прасета в малко домакинство или във ферма,
Коментари Харесай

Диария при прасетата - причини и лечение

За да отглеждате свине в малко домакинство или във плантация, би трябвало да се запознаете с главните болести, които се срещат при прасенца, възрастни, както и с методите за тяхното лекуване. Фермерът би трябвало да знае в кои случаи помощта на ветеринарен доктор е незаменима. Собствениците на свинеферми постоянно се сблъскват с подобен проблем като разстройство на изпражненията на животните.

За да окажете помощ навреме, би трябвало да знаете какво е предизвикало диарията при свине, лекуването и медикаментите за диария. Диарията се смята за положение, рисково за здравето и живота на животните.

Причини за диария при свине

Прасетата могат да имат диария заради вируси, паразити, бактерии. Във всеки случай е належащо да се употребяват медикаменти от избран вид, с цел да се обезпечи навременна помощ на болните животни. Трябва да се обърне внимание на разхлабените изпражнения. Диарията предизвиква дехидратация на тялото, което може да бъде съдбовно.

Лесно е да се разпознае диарията посредством чести придвижвания на червата и течна консистенция. В изпражненията могат да се следят следните типове примеси:

- пяна;

- слуз;

- петна;

- кръвни съсиреци.

Диарията при грухчовците се предизвика от следните аргументи:

Метаболитен срив при свине

зпражненията стават течни при промяна на храната, увеличение, понижаване на порциите. Също по този начин, метаболитно разстройство предизвика липса на витамини, макро-, микроелементи.

Неспазване на санитарните стандарти при свине

По-често се разхлабват животните, в чиито пространства рядко се прави разчистване. Също по този начин диарията стартира с консумация на мръсна вода, неспазване на режима на мокрота, температура в мястото на развъждане.

Хранителна интоксикация при свине

 Диария при прасетатa

я може да бъде породена от потреблението на " химия ", нездравословна растителност.

Инфекции при свине

Също по този начин диарията може да демонстрира паразитно и вирусно заболяване.

Рядко се появява диария при прасенца на възраст под 7 дни. Инфекциозната патология на свинята може да предизвика диария при новородени. Ако женска, която към момента не е родила, е разхлабена, тя би трябвало да бъде лекувана незабавно, с цел да се избегне гибелта на бебетата. Ако майката е имала зараза и е имала диария, има късмет прасенцето също да има диария след раждането. Опасността от диария при новородени бебета е, че бебетата към момента не са развили защитните сили на организма.

Сукалчетата могат да имат диария заради следните аргументи:

- Възпаление на млечните жлези на майката;

- Промени в състава на млякото заради еструс по време на кърмене;

- Намалено произвеждане на мляко при майката - когато се вкарват спомагателни храни на недохранени прасенца, може да се появи и разстройство на изпражненията;

- Прекомерното произвеждане на мляко способства за преяждането на прасенцата;

- Нарушение на изискванията на развъждане - изключително внимание би трябвало да се обърне на температурния режим.

След 2 месеца вероятността от диария при прасенцата се усилва. Бебетата стартират да пробват нови храни, които са сложни за стомаха, и влизат в контакт с други животни. Причините за диария при пораснали дребни са:

- нова храна;

- контакт с други животни;

- средства за кастрация;

- животинска ваксина;

- стрес.

Диагноза и признаци на диария при прасетата

 Прасе

Диарията при прасетата се демонстрира посредством чести изпражнения, които могат да бъдат кашави, воднисти. Фекалната екскреция може да бъде неконтролирана. В изпражненията може да има примеси от пяна, слуз, останки от несмляна храна и кръв. Само експерт по плътността, цвета, външния тип на изпражненията може да дефинира повода за диарията:

- Белите изпражнения демонстрират проблеми с черния дроб;

- Наличието на пяна демонстрира вирусно заболяване или заразяване с червеи;

- Кафяв, черен, кървясъл цвят на изпражненията демонстрира кървене в стомашно-чревния тракт;

- Гнилостната остра миризма демонстрира процеса на ферментация в червата.

Симптомите на диария при прасе са:

- отслабване;

- слабост;

- повръщане;

- липса на наддаване онлайн тегло;

- отвод от хранене;

- нараснала жажда;

- понижаване на интензивността.

Необходимо е да се лекува диарията, когато се открият първите признаци на разстройство на изпражненията. Патологията е съпроводена от бързо обезводняване на тялото, което може да аргументи гибелта на младите животни.

Как да лекуваме диария при прасе

На първо място, е належащо да се откри повода, заради която е почнало разстройството на изпражненията при прасето. За да се предотвратят съществени функционални нарушавания, е належащо да се организира терапия по сложен метод. Лекарствата за диария би трябвало да се предписват от ветеринарен доктор. Ако болестта напредне, лекуването му е доста по-трудно, в сравнение с в началните стадии.

Лекарствата за лекуване се избират от ветеринарен доктор след обзор на болните човеци, събиране на нужните проби. Продължителността на лечението е няколко дни. При инфекциозния темперамент на диарията е належащо прецизно да се съблюдава дозата на медикаментите, да се съблюдават медицинските рекомендации, предоставени от експерта.

В случай на диария заради неспазване на санитарните стандарти е належащо помещението да се третира с антисептичен разтвор. Ако повода за диарията е храненето, коства си да преразгледате диетата, като осигурите на прасетата чиста вода.

Когато диарията е породена от недохранване на свинята майка, е належащо да се понижат грубите, твърди фуражи в нейната диета. Важно е да се подсигурява, че не влиза в контакт с други животни във фермата.

При диария на свине се предписват медикаменти, чието деяние е ориентирано към:

- понижена пъргавина в червата;

- нормализиране на храносмилателната функционалност.

За да се възстановява положението на прасетата, е належащо да се реализира баланс на соли и минерали в диетата. Предписват се пробиотици, препарати с обгръщащ лигавицата на червата и стомаха резултат, ензимни медикаменти.

У дома фермерът може да извърши следните дейности за унищожаване на диарията и възобновяване на тялото на болно животно:

- дайте физиологичен разтвор, ще помогне за облекчение на признаците на дехидратация;

- дайте сорбенти (Rehydron, подкиселена вода с лимон).

От националните средства можете да употребявате:

- разтвор с корен от цикория;

- отвара от коприва;

- каша от ориз;

- иглолистен екстракт;

- запарка от билки (бутрак, дъбова кора, жълт кантарион, лайка).

Съществуват и фуражни добавки за лекуване и профилактика на диария с органични киселини, соли, витамини, минерали в нужното количество за подсилване имунитета и понижаване риска от диария.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР