За да отгледате такъв голям домат, са ви необходими някои

...
За да отгледате такъв голям домат, са ви необходими някои
Коментари Харесай

За да отгледате такъв голям домат са ви необходими някои трикове

За да отгледате подобен огромен домат, са ви нужни някои трикове

Доматът е едногодишно растение от семейство картофови (Solanaceae), сходно на картофа. Използва се като храна за хората и животните.

Доматът произлиза от Централна, Южна и от южните краища на Северна Америка – от Мексико до Перу. За първи път е разказан от доктора и ботаник Матиоли през 1554 година Терминът “домат ” произлиза от езика на ацтеките – “томатол ”.

Доматът е зарзават, който се употребява: свеж и консервиран: като зелен домат в туршия, като сок, дресинг (кетчуп – доматен сос) или като фалшификация. Плодовете му са богати на витамин С, каротин, витамин Б1 и витамин Е. В допълнение към витамините се откриват обилни количества манган, желязо и мед.

Има няколко сорта домати, които се отглеждат в целия свят и в България. На-известни са “Биволско сърце ”, “Момини сълзи ”, “Алено сърце ”, “Чери ”.

“Биволско сърце ”

Това е български вид домат, най-предпочитаният за развъждане вид. Изключително апетитен и меснат. Формата му прилича биволско сърце. Плодовете на този вид могат да доближат до 2 кг. Изключително дълготраен след жътва.

За да отгледате такива домати, въобще не трябва да ги пръскате с пестициди или други защитни средства, а само с чай от сварена коприва, а напояването е посредством системата за капково напояване с изворна или престояла вода, която въобще не съдържа хлор. Тайната на този голям и сладостен домат се състои от навременно напръскване с коприва и навременно поливане.

“Биволско сърце ” е екологично чист вид и мирише на същински домат. Той може да оцелее в гъсто обитаеми региони, само че и в градски региони. Пониква от 7 до 15 дни от деня на сеитбата. Изисква доста мокрота и топлота през първите 10 дни. Ако разсадът е доста гъст, би трябвало да се засадят на друго място на по-голямо разстояние. Когато растенията са с размер към 5 сантиметра, те могат да бъдат напоявани и по листата. Доматите би трябвало да се напояват с хладка вода от 18-28 ° C, тъй като в случай че се полеят със студена вода, растенията могат да получат потрес и да загният или да има последствия в по-нататъшната вегетация.

Какво още би трябвало да знаете за доматите?

Засадете в почвата корена и половината от стъблото на домата. Защитете го от вятъра и използвайте тор. След първата годишна продукция можете да добавите 3 лъжички амониев сулфат. Прекършете върха и страничните леторасти, с цел да подобрите и ускорите растежа.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР