За да не се развалят продуктите, те се нуждаят от

...
За да не се развалят продуктите, те се нуждаят от
Коментари Харесай

Не слагайте яйцата с дупето надолу! Ръженият и пшеничният хляб - отделно!

За да не се скапват продуктите, те се нуждаят от подобаващи условия за предпазване. Според статистиката до 25-30% от закупените артикули се изхвърлят в кошчето. Ето няколко съвета от NV, които ще оказват помощ за доста удължение на периода на валидност на яйцата и хляба.

Как вярно да съхранявате яйцата

Яйцата би трябвало да се съхраняват настрана от другите артикули. Тъй като структурата на черупката на яйцата е пореста, тя всмуква добре миризми, тъй че инфекцията може да проникне в яйцето. Яйцата могат да се съхраняват в ледник до 15 дни при температура под 6 °C. Именно при тази температурна среда бактериите Salmonella не се развъждат, а при стайна температура броят на тези бактерии, в противен случай, се усилва. По-добре е да поставите яйцата с острото надолу, тъй че жълтъкът да е в центъра и да не допира въздушния пласт, който се намира в тъпия край - освен това предпазване яйцата могат да се съхраняват до 3 седмици. Напуканите яйца е най-добре да се употребяват незабавно и въобще да не се съхраняват. Пъдпъдъчите яйца могат да се съхраняват на стайна температура до 3 месеца, само че имайте поради, че яйцата елементарно изпаряват влагата в затворен съд.

Как вярно да съхраняваме хляба

Хлябът, сходно на други артикули, не е належащо да се съхранява в найлонов плик, защото топлината и затвореното пространство способстват за развиването на нездравословна микрофлора. Най-добре е хлябът да се съхранява в глинена кутия за самун, с цел да не изсъхне и да остане благоуханен. На второ място са дървените съдове за самун и плетените съдове за самун. В старите времена хлябът се е съхранявал увит в ленена забрадка. Галетата и влагата също способстват за образуването на плесен. Експертите предлагат да не поставяте кутията за самун в хладилника, защото отделеният кондензат способства за бързото повреждане на хляба. Струва си да знаете, че ръженият и пшеничният самун би трябвало да се съхраняват настрана. Ако желаете да съхранявате хляба за дълго време, най-добре е да го поставите във фризера, с цел да може да се съхранява няколко седмици. Просто оставете хляба да се размрази на стайна температура, преди да сервирате.

Общи рекомендации

За по-дълго предпазване на храна регулирайте температурата на вашия ледник: вътре във фризера температурата би трябвало да се поддържа минус 18 °C, а в хладилника - плюс 3-4 °C.

Не съхранявайте нетрайни храни на вратата на хладилника, защото тази зона в хладилника е изложена на чести температурни промени.

Опитайте се да не цялостните хладилника до дъно. Равномерният поток от леден въздух към продуктите ще удължи периода им на валидност.

Преди да поставите зеленчуците и плодовете в хладилника, избършете ги от непотребната влага, защото способства за плесен и изгниване на храната. Освен това не съхранявайте храната в найлонови торбички.

Когато купувате нещо, постоянно обръщайте внимание на периода на валидност.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР