За да може Лукойл Нефтохим да внася средства във Фонда

...
За да може Лукойл Нефтохим да внася средства във Фонда
Коментари Харесай

Министър Богданов: „Лукойл Нефтохим“ ще внася средства във Фонда за сигурност, когато влезе в сила законът

За да може „ Лукойл Нефтохим ” да внася средства във Фонда за сигурност на електроенергийната система по отношение на спомагателното облагане на компанията, съгласно което тя би трябвало да превежда към фонда всеки месец 70% от ценовата разлика сред суровия нефт вид „ Брент ” и съветския по-евтин петрол „ Уралс ”, би трябвало да влезе в действие законът. Това декларира министърът на стопанската система Богдан Богданов в отговор на депутатско запитване.

Съгласно Заключителните разпореждания на Закона за компенсиране на разноските на потребителите за превоз (ЗКРПТ), с цел да влезе в действие законът е належащо да са изпълнени кумулативно няколко предпоставки.

Трябва да бъде завършена процедурата по нотификация по Директива (ЕС) 2015/1535 на Европейския парламент и на Съвета от 9 септември 2015 година, установяваща процедура за даването на информация в областта на техническите регламенти и правила по отношение на услугите на осведомителното общество. Второ, би трябвало да се получи позитивно мнение от Европейската комисия по процедура по нотификация за сходството на закона с правото на Европейския съюз и с разпоредбите в региона на държавните помощи.

Нотификацията, планувана в Заключителните разпореждания на ЗКРПТ е направена на 09.02.2023 година в Информационната система за механически регламенти (TRIS) на Европейска комисия. Законът е нотифициран като фискална мярка, за която според условията на Директивата не се планува интервал на спиране.

По отношение на планувана нотификация с наредбата от Заключителните разпореждания на1 21.09.2023 година е изпратено съобщение до Европейска комисия посредством Постоянното посланичество на Република България в Европейски Съюз, по което се чака мнение.

Тъй като към сегашния миг не са изпълнени кумулативно наредбите, законът не е влезнал в действие, поради което за министъра на стопанската система и промишлеността не е зародило обвързване за установяване размера на месечната вноска, надлежно за задължените лица не е зародило обвързване за внасяне на месечните вноски по член 1 от закона, декларира Богданов.

В допълнение ви известявам, че със Заповед на министъра на стопанската система и промишлеността е основана междуведомствена работна група със задача да изготви планове на стратегии за финансова поддръжка на физически лица за превоз и Постановление на Министерския съвет за изискванията и реда за даване на средствата от събраните вноски по реда на глава втора от ЗКРПТ, като към сегашния миг е направен план на Програми за финансова поддръжка на физически лица за превоз и следва правенето на Постановлението. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР