За да може Европейската космическа агенция (ЕКА) съвместно с Роскосмос

...
За да може Европейската космическа агенция (ЕКА) съвместно с Роскосмос
Коментари Харесай

За втората част на програма ЕкзоМарс през 2020 година са нужни още 400 милиона евро

За да може Европейската галактическа организация (ЕКА) взаимно с Роскосмос да приключи изследователската стратегия “ЕкзоМарс ”, ще са нужни спомагателни 400 милиона евро ().

Програма “ЕкзоМарс ” се организира на две елементи. Първото изстрелване бе извършено през 2016 година и на 19 октомври автоматизираната междупланетна станция “ЕкзоМарс-2016 ” влезе наред в орбита към Червената планета.

През 2020 година обаче се планува второ изстрелване, което би трябвало да достави на Марс спускаема платформа и мощен марсоход. Тази втора част е извънредно проблематична и е евентуално застрашена, в случай че не бъде финансирана. Следващата седмица министри от 23 държави-членки на Европейската галактическа организация плюс Канада ще се съберат, с цел да решат дали да дадат тези 400 милиона евро.

Изстрелването на марсохода, което беше в началото планувано за 2018 година, към този момент бе отсрочено с две години.

Ситуацията е усложнена и заради обстоятелството, че демонстрационен спускаем уред на име “Скиапарели ” не съумя да означи меко кацане заради проблем с жироскопа, който докара до прибързано обособяване на парашута и прибързано изключване на спирачните ракетни мотори. Засега нито Русия, нито Европа имат маркирано изцяло сполучливо кацане на Марс, само че точно съветски и европейски експерти би трябвало да са тези, които да обезпечат безпроблемното кацане на марсохода през 2020 година.

Научно видяно, втората част от задачата си коства да бъде осъществена. Това е единствената планувана до този миг задача, която планува да дълбае надълбоко под повърхността на Марс, където може да има живот.

Наскоро пристигналата “ЕкзоМарс-2016 ” от своя страна също ще търси следи от живот от орбита, посредством установяването в атмосферата на редки газове като метан, които могат да се получат посредством метаболизма на бактерии.

Марсоходът към стратегия “ЕкзоМарс ” ще лети през 2020 година. Credit: ESA

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР