За да има такъв резултат ваксинационната кампания, не можем да

...
За да има такъв резултат ваксинационната кампания, не можем да
Коментари Харесай

Д-р Нели Нешева: Само ваксинираните лакери са 62%

За да има подобен резултат имунизационната акция, не можем да кажем, че всичко е изпълнено, разяснява в предаването „ Тази заран “ доктор Нели Нешева, член на УС на БЛС. Според нея ниският резултат и това, че България не може да се похвали с положително класиране, се дължат на неточности. Служебното държавно управление е в силата си да прегледа какви са били стъпките и каква е била грешката, съобщи доктор Нели Нешева.

Вчера служебният министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров показа пред депутатите подготовката за нова Коронавирус вълна. Бяха отправени и рецензии за хода на ваксинирането у нас. За да се подтиква то, Стойчо Кацаров сподели, че се обмислят есемес акции със алегорични награди.

„ Много страни си разрешиха да предложат тласъци при имунизиране против ковид. Ако можем даже и смалък % да активираме хората, да ги накараме да помислят за имунизацията като нещо положително и отговорно, то това също е вид “, означи доктор Нешева.

За броя на ваксининираните медици тя посочи, че са 53%, като единствено имунизираните лекари са 62%. Към тях би трябвало да прибавим и тези, които са преболедували и наблюдават антителата си, уточни доктор Нешева.

По думите й над 120 медици са умряли и то с потвърден COVID-19 откакто са взели участие интензивно в лекуването на такива заболели. Тя заяви, че Управителният съвет на БЛС е дал своя вот да има нарастване на цената на клиничната пътека за COVID-19. Решенията се вземат на масата на договарянията, ние сме сътрудници със Здравната каса, означи тя във връзка това какъв ще е размерът на нарастването.

„ НЗОК е обществена институция, която дава отговор за здравните вноски на популацията, би трябвало да има избран кантрол и той да не е дребен. Контролът би трябвало да бъде в такива в такива мащаби, че да не се усеща като административен тормоз, да бъде ориентиран към значителните проблеми, а не по някакви дребни сигнали “, изясни тя за инспекциите на лечебните заведения от касата.

Д-р Нешева напомни, че министърът се явява принципал на здравните заведения, които са под шапката на министерството. Според нея би трябвало да има надзор, само че да не се показва по подобен метод, че от него да страдат лекарите.

„ Лекарите са хората, които страдат от системата и недофинансирането, освен обществото. Те са на първа линия и най-вече усещат това “, уточни доктор Нели Нешева.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР