За да бъде успешна концесията на летище Пловдив, е важно

...
За да бъде успешна концесията на летище Пловдив, е важно
Коментари Харесай

Частни имоти пречат на концесията на Летище Пловдив

За да бъде сполучлива концесията на летище Пловдив, е значимо да бъде решен въпрос с парцели частна благосъстоятелност, намиращи се на територията на аеропорта. Така транспортният министър Христо Алексиев разяснява развиването на пловдивското летище, което на няколко пъти не съумява да притегли концесионер.

Заради това бяха несполучливи предходните опити за концесия “, съобщи министърът по време на парламентарния надзор.

По думите му парцелите пречат на естественото развиване на аеропорта и затрудняват привличането на огромен вложител, тъй като носят опасности. Заради това министерството е почнало процедура по отчуждаване, с цел да може парцелите в територията на аеропорта да са само публична-държавна благосъстоятелност.

Алексиев уточни, че нова процедура за концесия не трябва да бъде стартирана от длъжностен кабинет, само че настоящето държавно управление най-малко може да почисти проблемите, с цел да може „ да се отпуши капацитета на летище Пловдив “.

Държавата всяка година дава за прехрана към 2.5 млн. лева и извършва уговорките си, разяснява още министърът. Инфраструктурата на аеропорта е в положително положение. Въпреки това би трябвало да се усъвършенства оперативното ръководство, в това число да се мисли за нова маркетингова тактика.

Към сегашния миг капацитетът на летището не е осъществен в цялост “, съобщи Алексиев.

Аеропорта обслужва едвам 14 постоянно полети седмично до няколко европейски дестинации, а може да поеме още. До момента няма подписани контракти с компании за полети София – Бурса и София – Истанбул.

Припомняме, че предходната година някогашният транспортен министър Георги Тодоров имаше концепция комерсиалното сдружение „ Летище София “ да финансира с 30 млн. лева пловдивския аеропорт. Тогава Тодоров разяснява, че годишно 1.5 млн. лева коства поддръжката на летище Пловдив. След отдаването на концесия на летищата във Варна и Бургас техните активи, останали в комерсиалните сдружения, също са били мобилизирани в помощ на това в Пловдив. Благодарение на ресурса на морските аеропорти е осъвременен терминал на летището в града под тепетата.
Електрификацията на жп линията Самуил – Силистра
Алексиев разяснява и електрификацията на жп линията Самуил – Силистра, която е от извънредно значение за свързаността в региона на Североизточна България. Дължината й е 113 км, само че не е електрифицирана и влаковете се движат със скорост от 65 км./ ч.

По думите му с НКЖИ е било разисквано пускане на предпроектно изследване за електрификация на направлението. Ако планът тръгне, то в него ще бъде заложена рационализация и изцяло възстановяване на параметрите на жп пътя, тъй че да се качи оптималната скорост на придвижване на влаковете.

Алексиев посочи, че българската жп мрежа е електрифицирана на 75%. Според така наречен „ Зелена договорка “ през идващите 10 години този % би трябвало да бъде повишен до 90 на 100.

Коментирайки свързаността в Северна България, Алексиев уточни, че предпроектно изследване може да започва и за построяването на още един мост над р. Дунав - при Силистра - Кълъраш. 

Припомняме, че досега сред България и Румъния към момента няма подписано съглашение за строителството на втори мост при Русе (трети на р. Дунав). Алексиев разяснява, че се надява това да се случи през декември или януари. 

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинлетище Пловдив концесионер Христо Алексиев Министерство на превоза ПоследниНай-четениТранспорт 20 Частни парцели пречат на концесията на Летище Пловдив Крипто 60 Сблъсъкът Роналдо-Меси оживя и на арената на криптовалутите Индустрии 1308 Бизнесът с изнесени услуги в България набъбна с 10 000 души Регулации 728 КЕВР санкции НЕК и 5 частни компании за операции на пазара на ток Компании 7690 Собственикът на „ Хиполенд “ построява ритейл парк за €15 млн. в Добрич Накратко 6132 Новините от седмицата: „ Лукойл “ с ултиматум; Ново предписание за пенсиите; Още 8 F-16 за $1.3 милиарда Политика 6096 Катар заплаши да изтегли вложенията си от Лондон Бюджет и финанси 4499 „ Нулев Коронавирус “: Китай към този момент се трансформира в риск за световната стопанска система Всички новиниОще от ТранспортВиж всичкиСтроежът на столичното метро до „ Слатина “ стартира при започване на 2023 година Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР