За чуждестранните компании, които все още не са решили какво

...
За чуждестранните компании, които все още не са решили какво
Коментари Харесай

Невъзможното бягство на компаниите от Русия: Нервен персонал и липса на банкери

За задграничните компании , които към момента не са решили какво да вършат с блокираните си съветски активи , конфискуването на огромен план за рандеман на петрол и газ от страна на президента Владимир Путин е мощно предизвестие: Действайте бързо или забравете , написа БГНЕС.

Компаниите се борят по какъв начин да излязат от пазара по метод, който лимитира финансовото влияние , не излага чиновниците на риск и в някои случаи предлага опция за завръщане в бъдеще.

Финландският кафеен необут Ролф Ладау е един от първите, които се пробват да го създадат.

Когато западните държавни управления започнаха да постановат наказания на Русия след нахлуването ѝ в Украйна в края на февруари, основният изпълнителен шеф на „ Paulig ” осъзна, че бизнесът с печене на кафе там към този момент не е жизнерадостен.

Кафето не беше включено в санкционните описи , само че беше съвсем невероятно да се доставят зърна в Русия , защото транспортните компании стопираха транспортите до и от страната. Плащането в рубли ставаше все по-трудно.

Две седмици след началото на спора Ладау взема решение, че „ Paulig ” ще напусне , а два месеца по-късно прави това, което нормално лишава до една година - намира подобаващ покупател и подписва договорка. През май „ Paulig ” продаде съветския си бизнес на частния индийски вложител Викас Сой, заяви Ройтерс.

Повече от хиляда западни компании се причислиха към невижданото по мащабите и скоростта си овакантяване на Русия в опит да спазят глобите. В същото време те са изправени пред опасността за ответни ограничения от страна на Кремъл.

„ Paulig ” е една от относително дребното компании, които са продали активи или са предали ключовете на локални мениджъри. Справка на Ройтерс демонстрира, че по-малко от 40 компании, измежду които McDonald's, Societe Generale и Renault , са оповестили покупко-продажби .

Интервюта с половин дузина ръководители на компании, които са се освободили от активи, демонстрират сложността и несигурността на продажбата с бързи и огромни отстъпки, както и повода, заради която на доста от тях това може да отнеме толкоз време.

Препятствията са големи: комплициране по отношение на това какво Кремъл би разрешил на задграничните компании да правят; личният състав е раздразнителен след заканите на държавното управление за ответни ограничения,  глобите ограничиха кръга от купувачи и има малко време да бъдат тествани, продажните цени са мощно понижени, договарянията се водят виртуално, защото опасенията от репресии вършат прекомерно рисковано персоналното посещаване в Русия.

Тъй като Москва приготвя нов закон , който се чака да влезе в действие скоро и който ще ѝ разреши да поеме контрола върху локалните предприятия на западните компании, които решат да изоставен, залозите стават все по-големи.

" Ако към момента не сте почнали процедура или в случай че към момента имате подозрения за това, тогава ще става все по-трудно ", сподели Ладау пред Ройтерс преди Путин да се насочи към плана за петрол и газ в Сахалин.

" Русия няма интерес да изпусне елементарно задграничните компании от пазара. "

Много западни компании се сблъскаха с проблеми при опита си да изоставен.

Burger King спря корпоративната поддръжка за своите обекти в Русия през март, само че към 800-те ресторанта на веригата за бързо хранене към момента са отворени. Според юристиq част от казуса е в сложността на франчайзинговото съглашение от вида джойнт венчър.

УниКредит се освободи от някои активи посредством подмяна , само че трябваше да разшири търсенето на евентуални купувачи в страни като Индия, Турция и Китай
Четири месеца по-късно няма доста признаци, че фирмите са намерили проект за излизане от обстановката.

Renault продаде своя дял в печелившо взаимно дружество на съветската страна за една рубла, а McDonald's съобщи 800 филиала на сибирски предприемач за алегорична сума, като и двете компании са договорили клаузи за назад изкупуване.

SocGen продаде подразделението си в Росбанк на Interros Capital - компания, обвързвана с съветския олигарх Владимир Потанин.

Много от тях предадоха ключовете на локални мениджъри. Почти всички са обезценили активите на обща стойност десетки милиарди долари.

Ладау се отхвърли от уговорка за назад изкупуване.

" Морално-етичните проблеми са толкоз съществени, че нямаме опция да се върнем в Русия ", сподели той.

Експертите настояват, че на новите притежатели ще им бъде мъчно във все по-изолираната Русия без достъп до западни артикули . Цените на всичко - от храната до силата, се повишават, а стопанската система е изпаднала в криза.

Въпреки това напускането на западните компании е непредвидена облага за компаниите и бизнесмените в Русия и страните отвън глобите, които купуват скъпи активи на преференциална цена.

Един от аспектите на напускането акцентира необичайния му темперамент: неналичието на банкери , които нормално играят основна роля в покупко-продажбите.

Източници настояват, че банките са се въздържали от присъединяване заради опасения за нарушение на глобите.

Вместо това фирмите разчитат на юристи в Русия и интернационалните консултанти, които познават страната, с цел да намерят и ревизират претендентите - да се уверят, че те са законни, не са в описите със наказания и имат нужните финансови гаранции.

Частната финландска компания за хранителни артикули „ Fazer ” подписа договорка още през април, като продаде съветския си бизнес с хлебни произведения на основания в Москва съперник Kolomenskij Bakery and Confectionery Holding.

Бързината не предотврати затрудненията.

Първоначално Русия заплаши да забрани излизането на регистрирани задгранични компании. Когато компанията изиска уточнения, локалните ѝ правни съветници обявиха, че това може да е било неточност.

Правилата могат да се трансформират когато и да е.

" Затова всички извънредно бързаха ", споделя Себастиан Ягерхорн , началник на отдел " Правни въпроси и сходство ".

Лара Сауло, която управлява бизнеса с хлебни произведения , сподели, че даже консултантите в Русия са давали спорни препоръки.

Намесата на Путин в Сахалин в четвъртък беше по-ясна.

" Скоро те ще отвърнат на удара - освен с газ, само че и по други способи ", сподели почитан управител, чиято компания се бори да напусне.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР