За Чой Гю-Вон, 29-годишен кореец в малко селце в Южен

...
За Чой Гю-Вон, 29-годишен кореец в малко селце в Южен
Коментари Харесай

Корейците са изпили с 46% повече уиски в сравнение с година по-рано

За Чой Гю-Вон, 29-годишен кореец в малко селце в Южен Кьонсан, пиенето на уиски вкъщи е метод да се наслаждения на живота, даже с по-ограничен бюджет, написа Bloomberg.

„ След като пробвах коктейла Нighball в един бар, взех решение да се опитвам да си го направя самичък “, споделя Чой. Той подготвя собствен личен подобен от безалкохолно, лед и уиски - Jack Daniel`s или Suntory Kakubin, които са на цена от към 35 $ бутилката в Южна Корея, с Данък добавена стойност. Въпреки че това към момента е по-евтино, в сравнение с една вечер в някой бар, уискито остава доста по-скъпо от по-разпространения алкохол соджу в Корея, който се предлага на цена от 2 $ за бутилка.

Според Чой и доста от приятелите му по-високата цена си заслужава. По данни на компанията за проучвания Euromonitor International южнокорейците са изпили 14,2 млн. литра уиски през 2022 година - малко количество спрямо други страни, само че с 46% повече от количеството уиски, изпито през 2021 година Този ритъм на повишаване е най-бързият в света, настояват от компанията.

„ Потребителите от поколението на Милениалите (родени сред 1980 година до към 1997 година - бел. прев.) и по-младото, така наречен Gen-Z (родените след 1997 г.) потомство, са склонни да отхвърлят алкохолната просвета, състояща се от несъразмерното пиянство по време на късните нощни събирания, и търсят нови способи да се любуват на алкохола “, счита Съни Мун, управител на проучването в Euromonitor. „ При продължителното разпространяване на Covid-19 концепцията, че може да си позволиш дребни удоволствия с малко пари, се разви от ден на ден “.

Бумът на продажбите на уиски способства за възходящите разноски на Южна Корея за първокласни артикули, които през 2022 година откроиха азиатската страна като най-големия консуматор на първокласни артикули на глава от популацията в света, показват от Morgan Stanley. Луксозни марки като Louis Vuitton на LVMH и Gucci организираха фешън дефилета в Сеул тази година, а Ferrari избра столицата, с цел да организира първото си обществено събитие в Азия.

LVMH също се стреми да спечели от новооткритата любов на корейците към уискито. За първи път през юни нейната марка за едномалцово уиски Ardbeg организира „ Ardbeg Day “ в Сеул, дегустация на уиски единствено с покана на място, напомнящо шотландска дестилерия. Производителят на шотландско уиски Balvenie пък отвори втория си бар в Сеул тази година – след първия в лъскавия квартал “Гангнам ” дружно с ресторант със звезда Мишлен.

Скъпите марки и редките бутилки са се трансформирали в знак за статуса на човек, тъкмо както нова първокласна чанта или обувки, изключително в обществените медии. Макар че продажбата на алкохол сред физически лица е неразрешена, някои онлайн общности се трансфораха в пазар на празни бутилки от уиски. Една доста скъпа украса за домашния интериор, празна бутилка от смесено уиски Royal Salute, неотдавна беше продадена за 78 хиляди вона (около 60 долара).

„ 30-годишните прекарват огромна част от времето си в Instagram и желаят да се изфукат “, счита Брайън До, създател на Three Societies Distillery край Сеул, първия производител на едномалцово уиски в страната. „ Споделят неща от сорта: пия това сингъл малц уиски или това 18-годишно уиски. Не можете да извършите това със соджу или други южнокорейски питиета ".

Той споделя, че се е съсредоточил върху износа, с цел да избегне облагането на продуктите си с високите локални налози. Големите корейски търговци Lotte и Shinsegae, които продават уиски на дребно, също възнамеряват да построят дестилерии, с цел да се възползват от идеалния климат за произвеждане на уиски, изключително на сингъл малц.

Поръчките на уиски на един от най-големите профилирани онлайн магазини в света – The Whisky Exchange от Южна Корея, са нарастнали с 91% през последните пет години в съпоставяне със единствено 15% за останалата част от Азия, твърди ръководителката на отдела за покупки Доун Дейвис. Корейците избират сингъл малц или такива, създадени в една дестилерия, употребяваща сингъл малц зърно, като да вземем за пример Шотландския вид Springbank, счита тя.

Данъците обаче са сериозна спънка за непрекъснатия растеж на пазара. Вносните спиртни питиета могат да бъдат обложени с надценка от над 130% към продажната цена. За локалните спиртни питиета ситуацията също не е доста по-добро, само че ниската цена на соджуто, което постоянно е по-евтино от бутилка вода, му дава преимущество.

За разлика от тях бирата и такджу - обичайно билково вино - се таксуват с налог въз основа на процентното наличие на алкохол в тях. През 2022 година Европейската комерсиална камара в Корея предложи на корейското държавно управление да разшири данъчното облагане на тази база и за други алкохолни питиета, поради увеличеното търсене на първокласен алкохол. От 2020 година Южна Корея полза бирата по този метод и това усъвършенства конкурентоспособността на локалните производители на бира.

Данъчното облагане на алкохола, създаден в по същия модел, се оказва мъчно, защото би повишило цената на соджуто на всички места в заведенията за хранене и питателните магазини поради наличието на към 13% алкохол. Управляващите се притесняват от публични митинги против новите налози, сходни на тези, свързани с по-високите данъци върху цигарите през 2015 година, споделя Ким Уо Чул, професор по данъчно облагане в университета в Сеул.

„ Ако задачата на налога върху алкохола е да отбрани здравето на обществото, управляващите би трябвало да го таксуват въз основа на алкохолното наличие в една напитка, а не на цената на алкохола “, счита Ким. Ниската цена на соджуто „ кара корейските жители да го употребяват прекалено и евентуално да станат алкохолици “.

Според Ким 72% налог върху алкохола в Корея е доста по-висок от този в страните членки на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), където междинното му ниво е към 20%. За да избегнат спомагателните разноски, някои консуматори прибягват до крайни ограничения. Наскоро данъчните управляващи на интернационалното летище „ Инчхон “ желаеха от прокуратурата да проверява трима пасажери, упрекнати, че са внесли уиски с фалшифицирани тарифни документи.

За жителите, които съблюдават закона, уискито, обложено с висок налог остава разкош даже в случай че се предлага от несъмнено нелуксозно място като магазините 7-Eleven. Когато 7-Eleven организира събитие, наречено Whisky Run в Сеул през май по случай стартирането в продажба на 2 хиляди бутилки лимитирано уиски, в това число Yamazaki 12-годишно и GlenAllachie 10-годишно Batch 9, клиентите чакаха на дълги опашки.

Чой, фенът на уискито, трансформирал се в домакински барман, се надява сходни алкохолни питиета да станат по-достъпни, сходно на соджуто и бирата.

„ Искаме по-разумни цени на уискито “, съобщи той. „ В Южна Корея то към момента е скъпо за хората, които занапред стартират работа и за студентите ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР