За четвърта поредна година мизийското село Крушовица ще бъде домакин

...
За четвърта поредна година мизийското село Крушовица ще бъде домакин
Коментари Харесай

Интервю на Валя Берчева по повод Фестивала на баницата в Крушовица /снимки/

За четвърта поредна година мизийското село Крушовица ще бъде хазаин на обичайния фестивал „ Да завием баница ".
Разговаряме с кмета на община Мизия Валя Берчева за фестивалния ден и за това какво ще видят, усетят и вкусят посетителите тази събота.
Фестивалът е неповторим с това, че с изключение на да опитат майсторски приготвени баници, посетителите ще могат да се пренесат обратно във времето с превъзходната стратегия, която с доста усмивки и малко носталгия ще ни върне в отминалите времена и ще направи непредвиден мост към бъдещето. И както в баницата, по този начин и в програмата ще има щипка захар, щипка сол и наслаждение от видяното и чутото.

Разкажете повече за концепцията на фестивала?
В концепцията на фестивала са заложени достоверните национални традиции от мизийския край. През предходната година гостите и ние, локалните поданици, се запознахме с ергена, в чиято роля влезе Ивалин Тодоров, само че той към този момент израсна и съумя да завоюва доверието на жителите на Крушовица, и те го избраха за кмет на селото. С него работим извънредно сполучливо, в добър разговор и дружно градим и надграждаме постигнатото.
Не укривам, че изненадите са доста и ще открехна напълно малко завесата, като издам, че тази година посетителите на фестивала ще се  запознаят със... " зета на кмета ". И колкото и необикновено да звучи, този шурей е напълно действителен юноша, пристигнал в с. Крушовица поради любовта си към красиво локално момиче.
Тази прелестна история ще бъде претворена на сцената, с типичния за нашия край акцент и комизъм, а всичко това ще се случва на фона на богата фолклорна и развлекателна стратегия, която към този момент ще запазя в загадка.

Колко гости очаквате?
Сигурна съм, че и тази година известният фестивал " Да завием баница " в с. Крушовица ще събере доста хора, които ще се насладят на колорита на нашия край. Хората започнаха да чакат с неспокойствие нашите фестивали и това е по този начин, тъй като екипът ни влага душа и сърце в реализацията на " Да завием баница " в с. Крушовица, както и във всички останали събития, които организираме.
Каня всички лбители на българската баница и на богатия ни фолклор тази събота (20 април 2024г. ), от 10:30 часа на площад " Проф. доктор Иван Митев " с. Крушовица. Да завием баница дружно, да поговорим, да се позабавляваме, да се насладим на нашите  български обичаи, и на едно извънредно прекарване!
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР