За четвърта поредна година Държавната агенция за закрила на детето

...
За четвърта поредна година Държавната агенция за закрила на детето
Коментари Харесай

ДАЗД: Деца, дарили косите си за благотворителност са част от „Посланик на доброто“ за 2022 г.

За четвърта поредна година Държавната организация за протекция на детето ще връчи своите награди „ Посланик на положителното “. Призът е за персони и организации, съдействали за смяната в живота на деца и фамилии в сложни за тях обстановки.

„ За поредна година в Държавната организация за протекция на детето постъпиха номинации от цялата страна, което ни кара да се усещаме щастливи. Те са вяра, че положителното ще победи. Такива са посланиците на положителното за 2022 година Те подаряват, избавят. Те са част от достойните българи, които отвориха сърцата си, с цел да оказват помощ на някой в сложен миг “, разяснява доктор Теодора Иванова, ръководител на ДАЗД.

През лятото на 2022 година едно десетгодишно момиченце от Габрово се разделя с красивата си и дълга коса. Решението на дребната Матеа не е непринудено. То е чакано три години. Тя взема решение да подари косата си, от която да се създаде перука за онкоболно дете. Няма самообладание косата ѝ отново да порасне, с цел да я подари още веднъж.

Виктория от Враца е първи клас, когато вижда фотография на дете без коса. Не осъзнава каква е повода, до момента в който майка ѝ не ѝ изяснява, че има заболели дечица, които нямат коса поради болест и лекуване. Това е задоволително за смелата и благородна Виктория да вземе решение, че ще подари косата си. Така и прави. Ден преди да навърши 10 години Вики отрязва дългите коси, с цел да направи друго дете щастливо.

Когато специалността в действителност е и предопределение, се случват чудеса. За това са образец проф. Анна Кънева, шеф на Клиниката по детска кардиология в Националната кардиологична болница и ръководеният от нея екип, които направиха неповторима животоспасяваща интервенция на едвам едномесечно бебе. Детето към оня миг е едвам на месец и с тегло малко над кг. Въпреки риска, никой от лекарите в екипа не се поколебава и с професионална и всеотдайна работа дават късмет за живот на това дете.

Освен с безбройните триумфи на корта, един от най-хубавите спортисти на България - тенисистът Димитър Кузманов, печели сърцата на всички и с готовността си постоянно да застане зад благотворителна и благородна идея. Десетки са самодейностите му в поддръжка на нуждаещи се деца. Той съумява да сплоти десетки от най-обичаните ни спортисти в благотворителни дела. Често споделя, че благотворителността осмисля триумфите му.

Когато три умни, упорити и най-много благородни дами се обединят към една идея, то тя няма по какъв начин да не е сполучлива. Това вършат Сибина Григорова, Десислава Олованова и Кръстина Стефанова, или казано в резюме Фондация „ Три дами “. От самото начало на идването на бежанци от Украйна у нас, те са неразделно до нуждаещите са. „ Три дами “ са основатели и на акцията Мисия “Нов другар ”, която е от децата за децата. Чрез нея всяко българско дете може да зарадва свое ново приятелче от Украйна, като му подари усмивка с дребна изненада. Така едни деца получават най-малко малко благополучие, а другите научават какъв брой е значимо да сме положителни и съпричастни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР