За четвърта година, заедно с археолога към Историческия музей Надежда

...
За четвърта година, заедно с археолога към Историческия музей Надежда
Коментари Харесай

Студенти от Великобритания работят по некропола на Хоталич

За четвърта година, дружно с археолога към Историческия музей Надежда Ботева, по разкриването на хилядолетните секрети на средновековния град и цитадела Хоталич работят доброволци от чужбина. В Севлиево те са с помощта на програмата на Европейски Съюз за подкрепяне на образованието, образованието, младежта и спорта в Европа - „ Еразъм + " и съдружие „ Деветашко плато ". Петте момчета и двете девойки са студенти по археология във втори и трети курс. Те идват от университетите в Честър, Глазгоу, Окстън, Кентърбъри, Ливърпул и Шефилд.

„ За разлика от предходните години, в този момент младите ни сътрудници ще останат с нас един месец. Докато са тук ще работим по некропола до източната черква, като за тях е доста забавно и потребно, тъй като във Англия да работиш на терен е огромна привилегия ", описа за в. „ Росица " археоложката Надежда Ботева. Тя се надява и тазгодишните доброволци да имат шанса на сътрудниците си от предходните години и да попаднат на богат гроб, който ще даде още повече информация за живота на средновековните поданици на Хоталич.

През предходните години на изследвания още веднъж студенти от Англия откриха извънредно редките за средновековието жълти мъниста, част от луксозен наниз, който по-късно бе изложен в Националния археологически музей. Освен жълтите мъниста, те откриха още червени, тъмнокафеви и черни, а измежду тях и едно по-едро сребърно мънисто. Студентите донесоха шанс и през 2017 година, когато откриха богат гроб на знатна жена и попаднаха на гробове с богати находки с висока експозиционна стойност.

През 2020 и 2021 година поради Covid-19 студентският продан по „ Еразъм + " не можа да се реализира, само че през тази година археоложката Надежда Ботева се надява, че и този път ще бъдат открити още доста забавни артефакти.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР